Arkiv Foto: Maria Pettersson

Akutvården i Ystad tvingas hålla stängt

Uppdaterad
Publicerad

Hjärtintensiven- och akutvårdsavdelningarna i Ystad slogs ihop på grund av brist på sjuksköterskor – men i helgen räckte de ändå inte för att hålla öppet.

De sju–åtta platserna på akutvårdsavdelningen kunde inte hållas öppna, och avdelningen stängdes därför i helgen.

– Vi hade endast observationsplatser öppna och bara mellan 08 och 21, säger verksamhetschefen Morten Ljungdahl, till Ystads Allehanda.

#Sverigevården

Akutmottagning öppen

Han vill emellertid poängtera att även om akutvårdsavdelningen var stängd, så höll akutmottagningen öppet som tidigare. Redan nu flaggar han för att sjukhuset kan tvingas hålla akutvårdsavdelningen stängd också kommande helg.

Det fattas ungefär tio sjuksköterskor för att kunna bemanna dygnet runt.

Kärvt hela maj

– Hela maj ser det mycket kärvt ut, men jag hoppas att vi ska hitta ett sätt att ha observationsplatserna öppna dygnet runt, säger han.

Den medicinska bedömningen ska emellertid inte påverkas.

– Våra läkare är skickliga och skulle aldrig chansa på att skicka hem någon som behövs läggas in, säger verksamhetschefen Morten Ljungdahl till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#Sverigevården

Mer i ämnet