I nio månader låg pistolen i en väska i mammans garderob. Foto: Polisens förundersökning

Äldre kvinna döms för vapenbrott – förvarade dotterns pistol hemma

Uppdaterad
Publicerad

Dottern fick en pistol för att skydda sig mot sin kriminella ex-pojkvän och bestämde sig för att gömma den hos sin mamma i Malmö. Nu döms båda för vapenbrott.

Dottern, en kvinna i  30-årsåldern, har enligt tingsrätten i många år umgåtts i kriminella miljöer och själv dragits in i kriminell verksamhet. 2014 dömdes hennes ex-pojkvän för grov kvinnofridskränkning efter att ha utsatt dottern för våld och hot.

Sommaren 2019 fick hon ta emot en kasse av en annan kriminell person. Den innehöll en pistol och en skyddsväst som personen sa att hon behövde som skydd mot ex-pojkvännen.

Gömde i garderob

Dottern menar att hon kände sig tvingad att ta emot kassen. Hon packade om sakerna i en väska och gömde den i en garderob i sitt gamla flickrum utan mammans vetskap.

Upptäckte väskan

En tid senare upptäckte mamman pistolen i garderoben och kopplade den direkt till sin dotter. Hon konfronterade dottern och ska enligt utredningen ha sagt att pistolen ”skulle till polisen”.

Men dit kom den inte förrän nio månader senare när mamman fick motta ett hotfullt samtal från en person som ville ha tag på hennes dotter. Då gick mamman till polisen för att göra en anmälan och berättade först då om pistolen som fanns i hennes hem.

Döms för vapenbrott

I dag kom domen mot dottern och mamman. Dottern döms till  två månaders fängelse och skyddstillsyn. Tingsrättens bedömning är att det i och med att vapnet förvarades hos mamman fanns en liten risk att den skulle användas till kriminella syften.

Mamman, som är 60-årsåldern, får i sin tur en villkorlig dom med 140 timmar samhällstjänst. Hon döms för att inte ha anmält till polisen i tillräckligt god tid efter att hon upptäckte vapnet och på så vis passivt har förvarat vapnet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer