Äldre man försvann – hittades efter stor polisinsats

Uppdaterad
Publicerad

En man i 80-årsåldern har försvunnit i Lövestadsområdet. Allmänheten uppmanas att leta efter honom i sina trädgårdar, uthus och liknande utrymmen.

– Vi räknar med att trappa upp letandet, säger Rickard Lundqvist, som är polisens presstalesperson i polisregion syd.

Det var strax efter 17-tiden på torsdagen som polisen fick larm från anhöriga om att en man i 80-årsåldern hade försvunnit redan under under morgonen.

– Mannen är i 80-års åldern, cirka 180 cm lång och var vid försvinnandet iklädd en mörkblå jacka och kängor, säger Rickard Lundqvist.

Under fredagen söker polisen efter honom fortsatt i Lövestadtrakten i Sjöbo kommun till en början med flera polispatruller, polisens hundförare samt ryttare.

– Missing people är också kontaktade och kan komma att påbörja ett sökande.

”Vi arbetar med att rädda liv”

Vid 8.50 på fredagen gick polisen upp i en så kallad räddningsinsats, som innebär att polisen exempelvis kan beordra allmänhet mellan 18 och 65 att hjälpa till i sökandet, eller att polisen kan gå in i folks hus.

– Det ger oss helt andra möjligheter att hantera ärendet. Det är en bedömning vi har gjort eftersom vi arbetar med att försöka rädda liv.

Vid lunchtid på fredagen har inga sådana åtgärder tagits.

Mannen hittades av allmänhet

Mannen hittades av allmänheten strax innan 12-tiden utomhus i terrängen, nordväst om Lövestad, cirka en kilometer ifrån försvinnandet.

– Han hittades vid liv i det området vi letat, av frivilliga krafter och det är vi ytterst tacksamma för, säger polisens presstalesperson Rickard Lundqvist.

Polisen misstänker inget brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.