• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. Läs mer

Foto: Matthew Mead/AP/TT

Alkoholexperten: ”Går inte att ta någon chans”

Publicerad

Kan det verkligen vara så att drygt 2 glas vin om dagen påverkar kroppen så mycket att en operation blir riskfylld? SVT låter experten reda ut.

Efter SVT Nyheters rapportering om Region Skånes planer att uppmana patienter att avstå från alkohol en månad före planerad operation, har det kommit in synpunkter till redaktionen angående forskningen som ligger bakom beslutet. 

I artikeln om alkoholstopp inför operationer sägs att det finns studier som visar att om man dricker mer än motsvarande två glas vin om dagen, så kan de påverka resultatet av en operation negativt.

En läsare menar att detta är missvisande eftersom att studien som åsyftas är en så kallad gruppstudie där vissa personer har fått dricka drygt två glas vin om dagen, medan andra har druckit en hel flaska. Ytterligare några har fått dricka en flaska sprit dagligen.

Därför kan man inte dra slutsatsen att risken vid operation är förhöjd för de som dricker just mer än två glas vin, menar läsaren.

SVT Nyheter Skåne ringde upp Hanne Tønnesen, professor, kirurg och forskargruppsledare vid Klinisk alkoholforskning, Lunds universitet.

– Det stämmer att studien omfattar personer som har druckit olika mycket alkohol och det kan finnas individuella skillnader hur konsumtionen påverkar kroppens organfunktioner. Risken för operationskomplikationer är dock så stor hos patienter, som dricker för mycket, att man måste försöka reducera denna risk. Även dödligheten är signifikant förökad så det går inte att ta någon chans. Patientsäkerheten är viktigast.  Gränsen, mer än två glas vin, finns i flera studier och är ändå den bästa referens vi har att hålla oss till idag, säger Hanne Tønnesen.

Hon hänvisar också till amerikansk forskningsstudie från 2013 där en grupp fick berätta hur mycket de hade druckit de två senaste veckorna.

– Det visade sig att de som hade druckit motsvarande 2-3 glas vin om dagen, hade så pass sänkt immunförsvar att de löpte dubbelt så stor risk att råka ut för komplikationer vid en eventuell operation.

Hanne Tønnesen var själv med och genomförde en studie 2015 som visar att om man dricker mer än 3 glas per dag så får var tredje en operationskomplikation efter en liten operation som vid ankelbrott. Hanne Tønnesen resonerar också om i vilken mån en storkonsument av alkohol (mer än en flaska vin om dagen) klarar en operation bättre om konsumtionen sänks lite grand.

– Det visar sig att det inte hjälper att reducera konsumtionen inför kirurgi. De måste sluta dricka helt, säger hon.

Och för att riktigt förstå hur känsligt immunförsvaret är för alkohol, nämner hon ännu en studie. 

– Vi lät en grupp äta middag och dricka 4-5 glas vin under en enda kväll och mätte därefter deras värden som var påverkade. Det tog 1-2 veckor innan försökspersonernas immunförsvar var helt återställt, säger Hanne Tønnesen, professor vid Klinisk alkoholforskning, Lunds universitet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer