Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix och Bertil Ericson / SCANPIX

Uppmaningen: Ingen alkohol före operationen

Uppdaterad
Publicerad

Drick ingen alkohol alls en månad före din operation. Den uppmaningen kommer alla skånska operationspatienter att få under hösten.

Under hösten kommer samtliga vårdcentraler och kliniker som träffar patienter där en planerad operation kommer på tal att uppmana till ett alkoholstopp i minst en månad före operationen. Och det är på förekommen anledning.

– Det har hänt att operationer som har väntats gå problemfritt har drabbats av komplikationer så att det har krävts intensivvård efteråt. Efteråt har det visat sig att det har funnits ganska mycket alkohol i kroppen, säger Elisabeth Nilsson, enhetschef vid Hälsokliniken på SUS.

Det som händer är att blodet inte koagulerar som det ska och att hjärtat utsätts för mer stress än om kroppen är återställd.

Under våren har patienter på SUS-sjukhusen fått rekommendationen om en vit månad, men nu ska hela Region Skåne omfattas. Och för att vara helt säker är det nolltolerans som gäller.

– Studier visar visserligen att operationen kan påverkas om man har druckit mer än två glas vin om dagen, men eftersom att vi inte vet var den lägre gränsen går, uppmanar vi patienterna att göra ett uppehåll, säger Elisabeth Nilsson.

Särskilt efter sommarsemestern, då många dricker mer än vanligt, gäller det att tänka till.

– Då har man också en rättighet att på förhand få veta vad det innebär. Att alkoholkonsumtionen kan påverka resultatet av en operation, säger Elisabeth Nilsson på Hälsokliniken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.