Pär Palmgren (M), Patrik Jönsson (SD) och Lena Wallentheim (S). Foto: SVT/Arkiv

Alliansen vill ta makten i Hässleholm – utan SD-samarbete

Uppdaterad
Publicerad

Mitt under helgerna råder parlamentariskt kaos i Hässleholm. Budgeten fälldes, styret ställde sina platser till förfogande och Anna Kinberg Batra (M) tog den lokala partiledningen i örat. SVT Nyheter Skåne går igenom vad som har hänt.

21 november, 2016:

En vecka återstår innan det är dags för omröstning om den kommunala budgeten i Hässleholm. Parlamentarisk nervositet råder. Det har ofta varit så under de senaste åren.

Hässleholmspolitiken

Det styrande minoritetsblocket med S, MP, C och V hyser förhoppningar om att få igenom sitt förslag – men en tydlig plan för hur det ska lyckas saknas, rapporterar Norra Skåne.

2015 fälldes deras förslag. Budgetar antogs i stället nämnd för nämnd. Ledningen förväntar sig att proceduren blir densamma även den här gången.

Pär Palmgren (M), oppositionsråd, är dock tydlig: Alliansen, som även inkluderar KD och C, står själva. De kommer att lägga fram ett eget förslag.

– Vi har försökt att sträcka ut handen en gång tidigare och det gick inte, säger Palmgren till tidningen.

Kommunens näst största parti, Sverigedemokraterna, har å sin sida inte bestämt sig. Ulf Erlandsson (SD), gruppledare, uppger att partiet alltid är öppet för diskussion.

28 november, 2016:

Stämningen beskrivs som chockartad i fullmäktigesalen efter omröstningen. Samtliga fyra budgetalternativ har gått till votering. Den rödgröna budgeten har fallit.

Med röstsiffrorna 31 – 30 har i stället alliansens förslag antagits. Såväl Sverigedemokraterna som Folkets Väl röstade på förslag, som bland annat inkluderar en skattesänkning på tio öre.

Omgående deklarerar Lena Wallentheim (S), kommunstyrelsens ordförande, och Mats Sturesson (C), kommunalråd, att ledningen kan komma att ställa sina platser till förfogande.

Patrik Jönsson (SD), vice gruppledare, har tagit med en flaska champagne som står framme vid scenkanten. Den ska korkas upp under kvällen.

Allas blickar vänds nu mot oppositionsrådet Pär Palmgren (M). Frågorna är många: Vad ska alliansen göra? Är de beredda att överta makten? Vill de inleda samarbete med SD och FV?

Inga svar kommer:

– Det kan jag inte svara på i dag. Det kräver en smula eftertanke, säger Pär Palmgren till Kristianstadsbladet.

8 december, 2016.

De kommande dagarna präglas av avvaktan. Pär Palmgren (M) uppger för Norra Skåne att det åtminstone finns ”tre viljor” inom partiet. Hans egen åsikt vill han inte delge.

Till slut verkar han dock vara nödgad att reagera på de upprörda känslorna: ”Är detta ett uppvaknande för socialdemokraterna så, Välkomna till verkligheten!”, skriver Palmgren i en kort debattartikel i samma tidning, men får skarp mothugg dagarna därpå.

Samtidigt börjar nyheten om Hässleholms parlamentariska situation få nationellt intresse.

För att förstå den politiska utvecklingen i Sverige och Sverigedemokraternas chanser till ökat inflytande bör blicken riktas mot Skåne och Hässleholm, skriver Niclas Nilsson i tidskriften Expo.

Frestelsen att samarbete och få en kompis med många mandat är naturligtvis lockande för en del. För andra är rågången mot extremhögern fortsatt högt prioriterad. Det här är en intressekonflikt som tycks finnas inte minst hos Moderaterna i Skåne”, skriver Nilsson.

15 december, 2016:

”SD närmar sig värmen”. Så lyder rubriken i Dagens Industri, som den här dagen undersöker situationen i Hässleholm.

Enligt tidningen pågår diskussioner inom allianspartierna om ett eventuellt valtekniskt samarbete med SD.

– Det är 50 – 50. Ena halvan vill inte ha något samarbete, medan den andra tycker att vi åtminstone ska ha ett första möte med SD för att se vad man skulle kunna göra, säger Mikael Koenen, som företräder Liberalerna i fullmäktige i Hässleholm, till DI.

Pär Palmgren (M), uppger i samma artikel att ett samarbete kan vara mer etablerat än så – men att alliansen även tittar mot Socialdemokraterna för eventuella samarbeten.

”Men det är klart att om de styrande lämnar sina poster är fältet öppet för att skapa nya majoriteter”, säger Palmgren.

Reaktionerna är starka. En av som kritiserar Moderaternas öppning för ett samarbete med SD är tidigare partisekreteraren Kent Persson:

Det regeringsalternativ som öppnar för stöd av SD, aktivt eller passivt, är inte mitt regeringsalternativ”, skriver Persson på Twitter och fyller i:

Det handlar om värderingar. De värderingar jag står för kan inte kompromissas bort”.

20 december, 2016:

Det är dagen när den centrala ledningen i Moderaterna säger sitt i frågan om partiets vägval och Hässleholms framtid. Kommentarer kommer från flera håll.

Anna Kinberg Batra är tydlig:

– Jag vill inte att vi moderater inleder samarbeten med Sverigedemokraterna på någon nivå, säger hon till Dagens Industri.

Tomas Tobé, partisekreterare, uppger för DI att partiledningen har gjort förutsättningar klara för de folkvalda i Hässleholm. Han vill dock inte kommentera frågan för SVT Nyheter Skåne.

Skånemoderaternas ordförande, Lars-Ingvar Ljugman, säger till SVT Nyheter Skåne att han upplyst Hässleholmspolitikerna om den rådande policyn att aktivt samarbete med SD inte accepteras.

Från Hässleholm är det dock tyst. Besked fortsätter att dröja: ”Du får samma besked som alla andra: inga kommentarer förrän vi har något att berätta”, skriver Pär Palmgren i ett sms.

27 december, 2016:

Till slut kommer ett första besked från Hässleholm. De tre allianspartierna har hållit interna medlemsmöten, uppger Pär Palmgren. På Moderaternas timslånga möte deltar ett 40-tal personer.

– Vi har enats om att det inte är aktuellt med samarbete åt något håll. Det är våra medlemmars åsikter: Alliansen står fri från samarbete, säger Pär Palmgren till SVT Nyheter Skåne.

Enligt honom har påtryckningarna från den centrala partiledningen inte spelat någon roll. Han säger de aldrig kontaktat honom.

– De har aldrig hört av sig till mig. Våra medlemmar har sina egna åsikter, oavsett vad alla andra tycker, säger Palmgren.

Samtidigt presenterar allianspartierna ett nytt förslag för styrningen av Hässleholm. De vill reformera den politiska ledningen. Ledande poster föreslås splittras mellan tre block:

Alliansen ska få ordförandeposten i samtliga nämnder och kommunstyrelsen. Den rödgröna minoriteten respektive SD och FV får vardera en vice-ordförande post i varje nämnd. Alliansen tänker söka stöd åt olika håll i enskilda frågor.

De rödgröna sågar förslaget. Förslaget beskrivs som en efterhandskonstruktion från partier utan plan:

Hur Alliansens förslag skulle skapa en stabil lösning för Hässleholms kommun har vi väldigt svårt att förstå. Vi ser det som ett förtäckt samarbete med Sverigedemokraterna och vi kommer inte att styra kommunen ihop med SD”, skriver de rödgröna ledarna i ett gemensamt pressmeddelande.

Sverigedemokraterna deklarerar dock att man stöttar förslaget:

– Det är det mest demokratiska för Hässleholm. Det speglar väljarnas stöd. Det skulle ha skett redan 2014, då hade vi inte hamnat i det läge vi är i nu, säger Patrik Jönsson (SD), vice gruppledare.

Han menar att situationen i Hässleholm bara är första steget på en ny tid för svensk politik.

– Detta är en stor framgång. Det skulle ha skett tidigare. Det var rätt att korka upp champagnen. Den smakade gott, säger Patrik Jönsson.

Den 23 januari nästa år hålls ett extrainsatt kommunfullmäktige i Hässleholm. Då ska beslut tas om den fortsätta politiska utvecklingen.

Det rödgröna styret har sagt att de inte kommer att lämna fler kommentarer förrän efter jul- och nyårshelgerna.

Lena Wallentheim (S), kommunstyrelsens ordförande, har inte gått att nå. Hans-Göran Hansson (MP), kommunalråd, svarar kort och säger att partiet är öppna för diskussioner:

– Det är klart att det är ett svårt parlamentariskt läge. Vi vet inte vad som kommer att hända. Vi får väl se, säger Hans-Göran Hansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hässleholmspolitiken

Mer i ämnet