Alliansen i Malmö under torsdagens presskonferens. Från vänster syns Torsten Elofsson (KD), Niels Paarup-Petersen (C) och Roko Kursar (L). Till höger oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar (M). Foto: SVT

Alliansen i Malmö: Riv Malmö stadion och bygg ny stadsdel

Uppdaterad
Publicerad

Den borgerliga alliansen i Malmö vill riva gamla stadion och bygga tre nya idrottsanläggningar och 2.500 bostäder på området. Man vill också bygga en gångbro till Pildammsparken.

– Idag är området tomt och otryggt när det inte är fotboll. Vi vill bygga en ny och grön stadsdel med himmelsblå inslag, säger Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd i Malmö.

Alliansen vill förtäta och utveckla området på flera punkter. Idrottsanläggningarna beräknas sammantaget kosta omkring fyra miljarder kronor.

– Men det är en höftad beräkning. Kommunen får in en del pengar på att sälja mark för bostäder och var den slutliga notan hamnar på exakt vet vi ännu inte, säger Torbjörn Tegnhammar.

Här är de satsningar alliansen vill göra i området:

  • Simarena
  • Friidrottsarena med parkeringshus under jord
  • Multihall med fullstor fotbollsplan, integrerad med Malmö idrottsgrundskola
  • 2.500 bostäder
  • Gångbro mot Pildammsparken
  • Ökad trädplantering

Klockan 10.30 håller Alliansen i Malmö presskonferens om förslaget.

De röd gröna har ett förslag för stadionområdet som troligen kommer att drivas igenom nu i år men om alliansen kommer till makten efter valet så river de upp det, enligt Torbjörn Tegnhammar.

S har eget förslag

Ordföranden i kommunstyrelsen, Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) är inte imponerad av alliansens förslag.

– Jag ser att man har varit angelägen om att lägga fram ett förslag innan vårt är klart, vilket det blir om ett par veckor efter en lång process och utställning där Malmöborna får säga sitt, säger hon.

– Spontant ser jag att det är ganska illa underbyggt när det gäller finansieringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.