Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stephan Reber och alligatorn Besla. Foto: Johan DerneliusVisa alla (2)
Visa alla (2)

Se skånska alligatorer ”tala”

Uppdaterad
Publicerad

Ig ”Nobelpris” är ett pris som lyfter fram vetenskapsvärldens mer ovanliga experiment. Årets vinnare i kategorin akustik gick till biologen Stephan Reber som är verksam vid Lunds Universitet. Han får priset för att ha stängt in en alligator i en lufttät kammare fylld med helium och sedan registrerat alligatorns läten.

– Syftet var att ta reda på om reptiler precis som fåglar och däggdjur använder resonans när de bildar ljud, säger Stephan Reber.

I år delades priset ut i tio kategorier. Priset i ledarskap går till fem yrkesmördare i Kina och det i fysik till de forskare som experimentellt tog reda på vad som händer med formen på en daggmask när denna utsätts för höga frekvenser.

– Det handlar om forskning som först får dig att skratta och sedan att tänka efter. Den här forskningen är viktig och den är ofta lätt att ta till sig just för att den är rolig, säger Stephan Reber.

Själva ljudexperimentet med en alligatorhona genomfördes inte i Sverige utan i Florida, USA.

– Min assistent åkte tillbaka till Florida och träffade henne igen. Hon mår bra och är energisk, säger Stephan Reber.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer