Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I videoklippet får du hänga med nationalparkschefen på jakt efter illegala övernattare. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Allt fler tältar olagligt vid Stenshuvud

Uppdaterad
Publicerad

Många tältar lite varstans på Stenshuvud – trots att det endast är tillåtet att tälta på en anvisad tältplats i nationalparken. Varje morgon går personalen runt i parken och avvisar illegala nattgäster.

– Vi har hört många undanflykter. Ibland säger de att ”nej, vi har inte alls sovit här”, berättar Fredrik Ståhlberg, nationalparkschef, om hur tältarna reagerar när han och hans kollegor kommer och väcker dem på morgonen.

Den enda platsen i Stenshuvuds nationalpark där det är tillåtet att tälta är på den anvisade tältplatsen nära norra entrén Hällevik.

Bryter mot miljöbalken

Men trots det är det allt fler som väljer att tälta lite varstans i parken – något som bryter mot miljöbalken.

Men kan ett tält förstöra?

– Ett tält gör det oftast inte om du sköter dig – då är det bara lite nedtryckt gräs. Beroende på platsen man väljer så är det kanske bara ett tält när du är där – men det blir ett tält varje dag, eller flera tält. Det blir ett slitage, säger Fredrik Ståhlberg.

I videoklippet får du följa med Fredrik Ståhlberg ut på morgonjakt efter illegala tältare.

Allemansrätten är grundlagsskyddad och gör att vi alla har tillgång till naturen.

Allemansrätten är inte en lag i sig men däremot har den lagstiftning runt sig som sätter gränser för vad vi får och inte får göra i naturen. I grunden handlar det om att visa hänsyn i naturen och till människorna runt dig.

Skyddade områden, exempelvis i nationalparker och naturreservat, finns särskilda bestämmelser för att skydda natur och kultur. Bestämmelserna kan innebära att allemansrätten är begränsad.

Det kan exempelvis vara förbjudet att elda, lägga till med båt eller ha med sig hund i området. Cykling och ridning kanske är tillåtet, men bara på markerade leder. Bärplockning är ofta tillåten, även om du ibland bara får plocka så mycket som du kan äta på plats.

I allmänhet är det inte tillåtet att tälta annat än på särskilt angivna platser. Det kan också vara tältförbud i hela området. Anslagstavlor i området visar vad som gäller. Du kan också få mer information från kommunen eller länsstyrelsen.

Allemansrätten gäller inte inom enhemfridszon runt ett bostadshus, dvs det område närmast ett bostadshus där man har rätt att få vara ostörd.

Källa: Naturvårdsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer