Arbete med att laga den avgrävda kabeln på onsdagseftermiddagen. Foto: Johan Nilsson/TT

Allvarligt misstag bakom elavbrott på Skånes universitetssjukhus i Lund

Uppdaterad
Publicerad

Ett allvarligt misstag låg bakom strömavbrotten på Skånes universitetssjukhus. En kabel grävdes av inne på sjukhusområdet – med stora konsekvenser för sjukhusets verksamhet.

– Det allvarligaste är att entreprenören inte har följt instruktioner och anvisningar kopplade till elsäkerhetsfrågor. De har nonchalerat dem och grävt utan att ta hänsyn till de utmarkerade kablarna, säger Peter Hartvig, biträdande fastighetsdirektör på Regionfastigheter.

Grävmaskin användes

Enligt anvisningarna får man bara handschakta intill kablarna, men nu användes grävmaskin, enligt Hartvig. Grävarbetet görs för att lägga ner kulvertar inför en framtida utbyggnad av sjukhuset.

Framöver kommer Regionfastigheter att ha personal närvarande för att kontrollera att de som utför grävarbetet följer instruktionerna.

– Detta får aldrig hända igen, säger Peter Hartvig.

Korta avbrott

Kabeln grävdes av strax före halv elva på onsdagsförmiddagen och följden blev en serie korta strömavbrott. Ambulanser fick under några timmar dirigeras om till andra sjukhus och bara akuta operationer och undersökningar kunde genomföras. Vid lunchtid blev strömläget stabilt, men elkapaciteten var fortsatt begränsad. Först på kvällen var den återställd till normal nivå.

Sjukhusområdet har reservkraft, men i det här fallet omöjliggjorde grävskadan de omkopplingar som krävs för att få igång den.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.