Ammoniakutsläpp på anläggning i Malmö – en person till sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

På en anläggning i Malmö började ammoniak läcka under onsdagseftermiddagen. En person fick detta på sig och fördes med ambulans till sjukhus.

Timmar senare går larmet från samma anläggning. Då har personal släppts in i lokalen igen – och en person har andats in ammoniak.

Personen som runt klockan 14.50 fick ammoniak på sig har enligt region Skånes presstjänst lindriga skador. I värsta fall kan det giftiga kemiska ämnet orsaka frätskador.

– Det är ganska ovanligt med ammoniakutsläpp, säger Mattias Sköld, vakthavande befäl.

Räddningstjänsten fick till slut stopp på läckaget – men doften spred sig över lokalen och räddningstjänsten blev tvungna att vädra. Då spred sig doften ut från anläggningen och över området.

– Det är ofarligt för de som befinner sig i närområdet, säger Mattias Sköld.

Nytt larm

Men lika ofarligt var det inte för personal på anläggningen som gick in igen efter att räddningstjänsten lämnat. Vid 19.30-tiden kom nämligen ett nytt larm.

– Det är samma läckage som sist men denna gången är det doften som personalen larmar för, säger Gustav Sandell, vakthavande befäl på räddningstjänsten.

En anställd på anläggningen har andats in det giftiga ämnet och nu är en ambulans på väg dit.

– De gör en kontroll, säger Gustav Sandell.

Anläggningen i Malmö vädrades aldrig ut ordentligt, men trots det gav sig personalen in i lokalerna igen.

– Det finns risker med detta när doften ligger kvar och det borde personalen på anläggningen vara medvetna om. Nu får de hålla stängt och inte släppa in någon tills nivåerna är på rätt nivå, säger Gustav Sandell.

Anmälan upprättad

Polisen har upprättat en anmälan om misstänkt arbetsmiljöbrott efter den första incidenten. Att personalen gick in i lokalen igen har i nuläget inte påverkat anmälan.

– Nu vet vi inte anledningen till varför de tyckte att de skulle gå in där. Vi vet kanske mer om det imorgon, säger polisens presstalesperson Patric Fors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.