Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Amnesty menar att Sverige utgår från en situation på pappret, inte verkligheten, när man utvisar till Syrien. Hör juristen Madelaine Seidlitz berätta. Foto: Max Lynton/SVT

Amnesty om utvisningar till Syrien: ”Olämpligt att verkställa”

Publicerad

Sedan 2019 har Sverige utvisat personer till det krigsdrabbade Syrien. Ett beslut människorättsorganisationen Amnesty är kritiska till.

– Vi ser att det i dag generellt sett är olämpligt att verkställa utvisningar till Syrien, säger Madelaine Seidlitz, jurist på Amnesty Sverige.

Kriget i Syrien har pågått sedan 2011 och fram till 2019 utvisade Sverige inte till landet på grund av situationen där.

Det året gjorde Migrationsverket ett nytt ställningstagande där man bedömde att det är möjligt att utvisas till Syrien då vissa områden ses som säkra samt att det finns en möjlighet att köpa sig fri från militärtjänstgöringen.

Utvisning på grund av brott

I dagsläget görs individuella prövningar innan någon utvisas till Syrien och SVT Nyheter Skånes granskning visar att nästan tre av fyra som dömts till utvisning till landet sedan 2016 är kvar i Sverige.

”Som den är på pappret”

Amnesty är dock kritiska till att Sverige överhuvudtaget utvisar till Syrien.

– Vi har sett att bedömningarna enligt vår uppfattning är felaktiga. Man utgår inte från situationen som den är i realiteten utan mer som den är på pappret, säger Madelaine Seidlitz.

– Det finns ett absolut förbud att återsända till ett land där det finns en risk att man utsätts för tortyr och det kan man säga att det ofta blir en fråga om när det gäller Syrien.

Amnesty är även kritisk till att Migrationsverket bedömer att man kan köpa sig fri från militärtjänstgöringen i Syrien.

– Det är konstigt att svenska myndigheter anser att man ska begå brott enligt syrisk lagstiftning, vilket det kan vara att köpa sig fri från militärtjänstgöring, säger Madelaine Seidlitz.

Utgår från landets info

Migrationsverket framhåller i sin tur att man utgår från den information man har från landet.

– Våran uppgift som myndighet är att ta ställning till om en person riskerar förföljelse vid återvändande och ser man att det finns ett regelverk för att undvika det – då är det det Migrationsverket har att tillämpa, säger myndighetens rättschef Carl Bexelius.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar SVT:s reporter varför det är svårt att utvisa till Syrien. Foto: SVT/Janerik Henriksson/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utvisning på grund av brott

Mer i ämnet