Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ser du en sammanfattning av SVT Nyheter Skånes granskning av utvisningarna av dömda brottslingar till Syrien. Foto: SVT

Nästan tre av fyra som dömts till utvisning till Syrien är kvar i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Nästan tre av fyra som dömts till utvisning till Syrien och avtjänat sitt fängelsestraff är kvar i Sverige och har inte kunnat utvisas, visar SVT Nyheter Skånes granskning.

– Det riskerar att bli en dom på pappret, säger kammaråklagare Liselott Herschend.

För både nuvarande och förra regeringen har punkten att fler brottslingar ska utvisas varit högt upp på agendan. Lagar har ändrats för att fler som döms för brott och inte är svenska medborgare ska kunna utvisas.

Av de 73 personer som till och med september 2023 hade släppts från sina fängelsestraff och är dömda till utvisning är 52 fortfarande kvar i landet.

Utvisning på grund av brott

Nya uppehållstillstånd

Men hur fungerar det i praktiken?

SVT Nyheter Skåne har granskat utvisningar till Syrien, det land dit flest personer inte kunnat utvisas, och kan avslöja att nästan tre av fyra som dömts till utvisning och avtjänat sitt straff är kvar i Sverige.

Flera av dessa har begått nya grova brott trots att de inte ska vara i landet och fyra av tio har fått nya uppehållstillstånd.

I videon ser du en sammanfattning av granskningen på 60 sekunder.

SÅ GJORDE VI GRANSKNINGEN

  • Den svenska gränspolisen hade i september 2023 över 780 öppna ärenden av personer som utvisats på grund av brott, men av olika skäl fortfarande är kvar i landet. Flest ärenden rörde personer med syriskt medborgarskap, 95 stycken, och därför har vi valt att fokusera på dem.
  • SVT Nyheter Skåne har granskat samtliga personer som dömts till utvisning till Syrien de senaste sex åren och enligt domen ska ha lämnat Sverige efter avtjänat fängelsestraff.
  • Det rör sig om totalt 130 personer. Av dem avtjänar 53 stycken i september fortfarande fängelsestraffet. 73 hade i september släppts från sina fängelsestraff.
  • Vi har granskat hur många av de som avtjänat sina fängelsestraff som har lämnat landet respektive är kvar. Vi har också granskat hur många av dem som begått nya brott, fått uppehållstillstånd eller sitter i förvar.
  • SVT kan avslöja att tre av fyra, 52 av 73, är kvar i landet.
  • 41 procent av dem har någon gång efter fängelsestraffet fått nya tillfälliga uppehållstillstånd.
  • Av de utvisningsdömda som vi granskat har 18 fortsatt begå brott i Sverige efter att de fått sin utvisningsdom.
  • Flera har suttit eller sitter i förvar i väntan på att utvisning ska ske. Några har gått under jord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utvisning på grund av brott

Mer i ämnet