Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) menar att regeringen jobbar för att fler utvisningar ska kunna verkställas. Foto: Max Lynton/SVT

Maria Malmer Stenergard (M): ”Övertygad om att det går att utvisa i större utsträckning”

Publicerad

”Fler utvisningar på grund av brott” är en av punkterna i Tidöavtalet. Samtidigt finns hundratals utvisningsdömda som är kvar i Sverige flera år efter att de släppts ur fängelset.

– Jag är övertygad om att det går att utvisa i större utsträckning, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) till SVT Nyheter Skåne.

Inom gränspolisen finns begreppet “problemländer” – länder dit utvisningar är svåra att verkställa av olika orsaker. 

Problemen kan vara att Sverige inte har avtal med länderna kring hur en utvisning ska gå till eller att situationen i landet bedöms vara för farlig för den som utvisas.  

Utvisning på grund av brott

Hos gränspolisen finns i dag kring 800 fall med utvisningsdömda som är kvar i landet för att utvisningen inte gått att verkställa. 

– Det är många delar som behöver klaffa för att vi ska få till en verkställighet till många av de svårare länderna, säger Cajsa Velden, gränspolischef på Noa.

Hon pekar, förutom Syrien, även ut länder som Afghanistan, Irak och Iran. 

Fler ska utvisas 

SVT Nyheter Skåne har granskat utvisningarna till landet som har flest medborgare som väntar på att utvisas från Sverige: Syrien.  

En fjärdedel av dem som dömts till utvisning dit sedan 2016 och avtjänat sitt fängelsestraff har lämnat Sverige. Enbart en liten del av dem har faktiskt hamnat i Syrien. 

Ministern: ”Högprioriterat”

Samtidigt lovar regeringen och Sverigedemokraterna i Tidöavtalet reformer som ska göra att fler döms till utvisning.  

Något migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) menar inte bara är tomma ord. 

– Absolut inte. Vi har en helt annan inställning jämfört med tidigare regeringar. Det vill säga vi har bestämt oss för att den som döms för brott och ska utvisas att det också ska verkställas. Det här är högprioriterat. 

Jobbar brett 

Hon säger att regeringen jobbar med frågorna såväl på hemmaplan som i de diplomatiska relationerna med ursprungsländerna. 

Ser ni några alternativ till utvisning när det gäller de här problemländerna?

– Jag tror framför allt att vi måste jobba ännu hårdare för att säkerställa att länder gör det de är skyldiga att göra, det vill säga att ta tillbaka sina egna medborgare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
60 sekunder: Tre av fyra som dömts till utvisning till Syrien är kvar i Sverige Foto: SVT

SÅ GJORDE VI GRANSKNINGEN

  • Den svenska gränspolisen hade i september 2023 över 780 öppna ärenden av personer som utvisats på grund av brott, men av olika skäl fortfarande är kvar i landet. Flest ärenden rörde personer med syriskt medborgarskap, 95 stycken, och därför har vi valt att fokusera på dem.
  • SVT Nyheter Skåne har granskat samtliga personer som dömts till utvisning till Syrien de senaste sex åren och enligt domen ska ha lämnat Sverige efter avtjänat fängelsestraff.
  • Det rör sig om totalt 130 personer. Av dem avtjänar 53 stycken i september fortfarande fängelsestraffet. 73 hade i september släppts från sina fängelsestraff.
  • Vi har granskat hur många av de som avtjänat sina fängelsestraff som har lämnat landet respektive är kvar. Vi har också granskat hur många av dem som begått nya brott, fått uppehållstillstånd eller sitter i förvar.
  • SVT kan avslöja att tre av fyra, 52 av 73, är kvar i landet.
  • 41 procent av dem har någon gång efter fängelsestraffet fått nya tillfälliga uppehållstillstånd.
  • Av de utvisningsdömda som vi granskat har 18 fortsatt begå brott i Sverige efter att de fått sin utvisningsdom.
  • Flera har suttit eller sitter i förvar i väntan på att utvisning ska ske. Några har gått under jord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utvisning på grund av brott

Mer i ämnet