Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT Nyheter Skåne har kommit i kontakt med en man som dömts till utvisning till Syrien. Via en krypterad app berättar han vad som hände efter att han landat i Damaskus. Foto: Truls Wallin

Ibrahim vittnar om våld efter utvisning till Syrien: ”Jag blev torterad”

Publicerad

”Ibrahim”, som dömdes till fängelse och utvisning efter att ha begått grovt narkotikabrott i Sverige, berättar att han misshandlades av syrisk polis efter att han anlänt till hemlandet.

– De satte mig i ett bildäck och slog mig, säger han till SVT Nyheter Skåne.

”Ibrahim” dömdes i Sverige för grovt narkotikabrott till fängelse och utvisning 2021. Migrationsverket beslutade samma år att det gick att utvisa honom till Syrien eftersom han inte ansågs ha asylskäl samt att hans hemregion var tillräckligt säker.

SVT Nyheter Skåne har kommit i kontakt med mannen, som vi väljer att kalla ”Ibrahim”, via en krypterad app.

Utvisning på grund av brott

Han berättar att han efter fängelsestraffet samarbetade med gränspolisen för att så snabbt som möjligt kunna åka till Syrien. Anledningen var att han annars riskerade att behöva sitta i förvar under väldigt lång tid, något han inte ville.

Förd till polisstation

När Ibrahim väl kom till Syrien berättar han att han blev tagen av polisen och förd till en häktescell.

De förhörde honom om det brott han dömts för i Sverige och varför han inte tjänstgjort i den syriska militärtjänsten. Han fick också frågor om vad han tycker om den syriska presidenten.

Han berättar att han var frihetsberövad i en månad och att han blev utsatt för en tortyrmetod som kallas ”dulab”, där fångarna placeras i ett bildäck medan de blir slagna.

– De slog mig och slog mig och slog mig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns inga garantier vid ett återvändande till ett land som Syrien” säger Migrationsverkets rättschef Carl Bexelius. Foto: Alice Östenberg

Köpte sig fri

Under tiden ”Ibrahim” blev misshandlad hade hans familj samlat pengar för att försöka köpa honom fri från fångenskapen. De betalade slutligen över 100 000 kronor för att få ut honom.

– De bryr sig bara om att fylla sina egna fickor, säger ”Ibrahim” om den syriska polisen.

”Finns inga garantier”

Migrationsverkets rättschef Carl Bexelius säger till SVT att de allra flesta personer från Syrien anses ha ett skyddsbehov eftersom det finns ”ett stort mått av godtycklighet” inom den syriska regimen. De bedömningar som görs i varje enskilt fall vilar på samma grund som andra EU-länder, säger han.

– Det är allvarliga uppgifter. Men vi har ett system som inte bygger på några garantier, men vi har garantier att ärendena bedöms rättssäkert, säger Carl Bexelius om ”Ibrahims” fall.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Amnesty menar att Sverige utgår från en situation på pappret, inte verkligheten, när man utvisar till Syrien. Hör juristen Madelaine Seidlitz berätta. Foto: Max Lynton/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utvisning på grund av brott

Mer i ämnet