Foto: TT

Amnesty protesterar mot tiggeriförbudet i Vellinge

Uppdaterad
Publicerad

Amnesty International protesterar mot förslaget om ett tiggeriförbud i Vellinge. På organisationen menar de att förbudet i Vellinge strider mot mänskliga rättigheter och är en attack på samhällets mest utsatta.

– Ett förbud mot tiggeri är en attack mot samhällets mest utsatta och strider mot mänskliga rättigheter, säger Johanna Westeson, jurist och sakkunnig inom diskriminering på Amnesty International.

LÄS MER: Vellinge har beslutat om tiggeriförbud

Kommunstyrelsen i Vellinge kommun har beslutat att föreslå ett förbud mot tiggeri på några platser. Anledningen, enligt kommunen, är att människor upplevt att de blir hindrade av tiggare från att gå in i affärer och att det är ovärdigt att tigga.

Politikerna hoppas också att fler kommuner ska följa deras exempel. Amnesty menar att det är början på en männskorättsfientlig trend där det blir ”rumsrent att prata om utsatta romer som något som stör gatubilden snarare än som människor med rättigheter.”

– Vi vädjar till Vellinges politiker att ta sitt förnuft till fånga, rösta ner förslaget och därmed vara ett gott föredöme för landets kommuner, säger hon.

Kommunfullmäktige i Vellinge ska behandla ärendet om tiggeriförbud den 20 september. Det blir sedan länsstyrelsen som ska förkasta eller godkänna det.

– Om länsstyrelsen stoppar oss kommer vi att gå till domstol för att få saken prövad, säger Carina Wutzler (M), Vellinge i en tidigare intervju med SVT Nyheter Skåne.

Hon har sagt till SVT nyheter tidigare att hon fått höra från andra kommuner att de tycker att det är bra att Vellinge driver frågan.

– De flesta som hör av sig tycker att vi gör rätt som inför ett tiggeriförbud och de undrar hur vi formulerar oss i våra föreskrifter. Men det finns naturligtvis även de som tycker det här är olyckligt, säger Carina Wutzler.

LÄS MER: Flera kommuner kan följa efter Vellinge

”Det flesta som tigger i Sverige är romer från Rumänien eller Bulgarien. De är människor som i många fall lever med en lång historia av stigmatisering och förtryck, i hemländerna och här.”

”Att förbjuda människor från att offentligt uttrycka sin nöd och att be om hjälp står i konflikt med en mängd människorättsprinciper, bland annat yttrandefriheten, rörelsefriheten och rätten till en värdig levnadsstandard. Ett förbud löser inte fattigdom utan bidrar enbart till att ytterligare misstänkliggöra en redan mycket utsatt grupp, och därmed legitimera hat och hot.”

”Även romer i Sverige har genom historien varit utsatta för diskriminering och fördomar. Flera människorättsorgan har pekat på att tiggeriförbud i Europa hänger nära samman med antiziganistiska strömningar, alltså hat och fördomar mot just romer. ”

Källa: Amnesty

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tiggeriförbud i Vellinge

Mer i ämnet