Foto: TT

Andra gången huset utryms

Uppdaterad
Publicerad

För andra gången inom fem dagar fick de boende i ett lägenhetshus i Kroksbäck evakueras. I lördags hittade polisen två outlösta handgranater, i natt en sprängladdning i ett garage i anslutning till huset. – Många av de äldre är rädda och ledsna, berättar en av de boende i området.

I natt hittades någon form av sprängladdning i ett garage i anslutning till ett flerfamiljshus i området Kroksbäck i Malmö. Polisens bombgrupp lyckades oskadliggöra laddningen, som kunnat orsaka stor förödelse om den detonerat.

– Det känns som en krigsförklaring mot oss på Kroksbäck, säger Ioan Lukacs, som bott i området i 32 år, till SVT Nyheter.

Våldsvågen i Malmö

Annika Roswall arbetar inom hemtjänsten, hon säger att hon inte är rädd för egen del.

– Många av de äldre är rädda och ledsna, säger hon.

”När jag var liten hände småsaker här”

Händelsen rubriceras som försök till mord.

– Vi gör bedömningen att någon har placerat den här sprängladdningen med syftet att någon ska drabbas av det och i värsta fall avlida av skador, säger Lars Förstell, polisens presstalesman.

Finns det någon hotbild mot någon i huset?

– Det är sannolikt så. Vi hade ju i lördags ett angrep med handgranater också och det är uppenbart att någon anser att det finns någon person i det huset som ska råka illa ut, säger Förstell.

Protestmöte i området

Samtliga boende i flerfamiljshuset tvingades lämna sina lägenheter. Det handlar om samma hus som evakuerades på midsommardagen, då någon kastade två handgranater mot fastigheten. Granaterna briserade aldrig, men för de boende är situationen mycket obehaglig.

I morgon kl 17 ska de boende arrangera ett protestmöte mot våldet på Sörbäcksgatan.  Pauline Almroth är en av de som har vuxit upp på Kroksbäck, och bott i området i hela sitt liv.

– När jag var liten hände småsaker här. Nu är det mycket värre.

Alla som SVT Nyheter pratar med säger att det är några få personer, som förstör för många.

– De är marodörer, säger Ioan Lukacs.

Känt av oroligheter

En privatperson larmade polisen strax efter midnatt om ett misstänkt föremål i garaget. Exakt var laddningen placerades ut i garaget är för tidigt att uppge, enligt polisen.

Polisen har i flera veckor haft en förstärkt insats i drabbade områden.

– I flera veckor har vi känt av att det finns oroligheter bland vissa personer och i deras relationer till andra personer. Så vi har haft en förstärkt insats gällande trygghetsskapande åtgärder och det är något vi gör med andra aktörer, till exempel Malmö stad och stadsdelen, säger Lars Förstell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Malmö

Mer i ämnet