Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regiondirektör Alf Jönsson svarade på SVT:s frågor om bjudmiddagen. Foto: Firas Razak/SVT

Regiondirektören erkänner bjudmiddag: ”Fel att jag inte betalade”

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera dagars tystnad kontaktade regiondirektör Alf Jönsson SVT Nyheter Skåne och sa sig vara beredd att svara på frågor om bjudmiddagen med Vårdinnovations vd Damon Tojjar.

– Det var fel att jag inte betalade för mig när jag var där, säger Alf Jönsson.

Flera ledande regionpolitiker har de senaste dagarna uppmanat Alf Jönsson att svara på frågor om bjudmiddagen. Regiondirektören har vägrat svara på frågor och hänvisat till den pågående rättsprocessen om grova mutbrott vid upphandlingen av Vårdexpressen.

På onsdagen fick regiondirektören redogöra för restaurangbesöket i ett möte med regionstyrelsens arbetsutskott och direkt efter mötet erbjöds SVT en intervju.

Varför lät du dig bjudas på en sjurättersmiddag av Vårdinnovations vd Damon Tojjar?

– Jag var på en middag i augusti 2019 och jag vill säga att det var fel att jag inte betalade för mig.

Pekar på it-direktören

Om orsaken till att han gick på middagen svarar Alf Jönsson:

– Jag blev inbjuden av den förra it-direktören till ett möte med Vårdinnovation, säger han och berättar att man skulle diskutera de pilotförsök med Vårdexpressen som startat på några vårdcentraler.

– Man ska aldrig låta sig bjudas, men det var också så att jag kom sent till mötet och jag gick först, för att köra hem till Kristianstad. Då skulle jag givetvis tagit mina egna kostnader, säger Alf Jönsson.

Notan för sjurättersmiddagen slutade på 2 400 kronor inklusive dricks.

Förutom Damon Tojjar, Alf Jönsson, dåvarande it-direktör Mats Ekstrand satt även finansmannen Bert Nordberg som satsat två miljoner i Vårdinnovation med vid bordet.

Dottern fick anställning

Bert Nordberg har i Malmö tingsrätt vittnat om restaurangbesöket den 22 augusti 2019. Nordberg fick frågan om det pratades om Alf Jönssons dotter på middagen.

– Ja, det tror jag att Damon och Alf skötte den dialogen på middagen. Jag visste inte om det när middagen inleddes, den relationen överhuvudtaget, svarade Bert Nordberg när han vittnade under ed.

Ett par veckor efter middagen skrev dottern på ett kontrakt om timanställning i Vårdinnovation. Men Alf Jönsson avfärdar vittnesuppgifterna om att dottern var ett samtalsämne på bjudmiddagen.

– Jag har inte pratat med Damon Tojjar om min dotter, säger han.

Berättade inte om middagen

Alf Jönsson var en dem som intervjuades av revisionsbyrån Pwc:s utredare när de misstänkta oegentligheterna i upphandlingen avslöjats av SVT. Regiondirektören nämnde under den timslånga intervjun ingenting om att han och it-direktören bjudits på middag av Vårdinnovation.

– Pwc:s uppdrag och de frågor jag svarade på handlade om själva upphandlingen 2018, säger Alf Jönsson.

Tror du inte utredarna hade haft nytta av att veta att du hade varit på en bjudmiddag?

– Den frågan föreslog mig inte. Jag tänkte inte på den vid den tidpunkten.

Politikerna har fortsatt förtroende

Omdömena från ledande regionpolitiker är kritiska efter Alf Jönssons redogörelse:

– Det var oerhört naivt och dumt av honom att låta sig bjudas på det viset. Han har mitt förtroende fram till att jag meddelar annat, men det är naggat i kanten, säger Gilbert Tribo (L).

Mattias Olsson (S) lyssnade också på Alf Jönssons redogörelse under onsdagen:

– Vi uppfattar att Alf är ångerfull. Det är väldigt allvarligt, men efter den förklaring han har gett har vi inte haft anledning att ompröva vårt förtroende. Region Skåne har blivit utsatt för grov brottslighet som kostat skattebetalarna många miljoner, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdexpressen

Mer i ämnet