Polisen i Helsingborg bedrev under flera månader spaning mot nätverket på Drottninghög, där 19-åringen misstänks vara med. Foto: Polisens förundersökning

Anhållen 19-åring kontaktade själv polisen

Uppdaterad
Publicerad

Den 19-årige man som är anhållen, på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord på småbarnsmamman på Ribersborg, är del av det misstänkta narkotikanätverket på Drottninghög i Helsingborg. Han ska enligt Sydsvenskan kopplas till mordet via den utbrända bil som hittades kort efter mordet.

Mordet på mamman och läkaren skedde på måndagsmorgonen, inför flera vittnen på Ribersborg. Senare samma kväll greps en 19-årig man, som senare anhölls.

Han är på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord och grovt vapenbrott.

Mordet på Karolin Hakim

Therese Ståhlnacke är försvarare åt den man som är misstänkt för medhjälp till mord.

– Han förnekar brott och är förfärad över den här misstanken. Han tycker att den här skjutningen är precis lika avskyvärd som alla andra gör, säger Therese Ståhlnacke.

Kopplas ihop med utbränd bil

19-åringen ska enligt Sydsvenskan kopplas till den bil som hittades utbränd på Stadiongatan kort efter mordet, och som polisen misstänker är flyktbilen.

En granne till 19-åringen berättar för SVT:s reporter Markus Hjortsman på plats i Helsingborg att hon såg hur fullt beväpnad polis kom till den misstänktes bostad vid 13-tiden på måndagen.

– Det såg ut som i film, säger hon.

Men hon såg inte något gripande ske på platsen. Enligt polisen skedde gripandet någonstans i Skåne och gick lugnt till.

Advokat Therese Ståhlnacke berättar att det var 19-åringen själv som infann sig hos polisen.

– När han fick veta att det hade varit husrannsakan i hans hem så kontaktade han själv polisen och inställde sig hos polisen för förhör, säger hon.

Misstänkt i knarkhärva i Helsingborg

Den 19-årige bilägaren är en av de tolv personer som åtalades för grova narkotikabrott i februari 2019.

Åtalet kom efter flera månader lång polisspaning på Drottninghög i Helsingborg, där polis och åklagare menar att de åtalade var en del av ett narkotikanätverk som styrde handeln av cannabis och kokain på Drottninghög.

Men den anhållne 19-åringen hade ingen ledande roll i nätverket. Enligt polisens spaningsloggar framkommer det snarare att han hade en roll att förpacka och portionera ut narkotikan på uppdrag av de högre upp i hierarkin. Han skötte också kontakter med kunder.

Innan dess har han endast dömts för mindre brottslighet som ringa narkotikabrott och misshandel.

Häktades i april 2018

Då bodde han på Drottninghög tillsammans med sin familj. Drottninghög är ett socialt utsatt område som pekas ut som ett riskområde av polisen.

Tidigt på morgonen den 24 april greps 19-åringen och flera andra personer misstänkta för grovt narkotikabrott. Han satt under flera månaders tid häktad tills domstolen i maj släppte de misstänkta under pågående förhandling.

Rättegången pågår fortfarande och ingen dom har fallit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Karolin Hakim

Mer i ämnet