En häktad efter granatattacken

Uppdaterad
Publicerad

En person har häktats efter de senaste dagarnas händelser på Kroksbäck i Malmö. Dessutom är två personer anhållna i sin frånvaro.

De tre är misstänkta för grovt olaga hot, vapenbrott, misshandel och försök till allmänfarlig ödeläggelse.

Det var i lördags som ett flerfamiljshus i Kroksbäck fick evakueras sedan två skarpladdade granater hade kastats mot huset. Ingen av dem utlöstes.

Våldsvågen i Malmö

Natten till onsdagen fick huset utrymmas på nytt. Då hade en granat hittats fäst på en bil i garaget i samma hus.

Polisen har haft en mycket omfattande utredningsinsats efter händelserna men hitills inte lämnat några uppgifter. Utredningen har varit belagd med sträng utredningssekretess av åklagaren. Men i dag bekräftar man alltså att det finns tre misstänkta:

  • En 19-årig man som greps tidigare under veckan och häktades på torsdagen. Han ska, enligt uppgifter till SVT Nyheter, inte ha varit inblandad i själva granatattackerna utan till själva förspelet som utlöste händelsekedjan. Han är misstänkt för grovt olaga hot.
  • En 22-årig man är anhållen i sin frånvaro. Han misstänks för bland annat vapenbrott och misshandel i samband med lördagens granatattack.
  • En 25-årig man är anhållen i sin frånvaro. Han misstänks bland annat för försök till allmänfarlig ödeläggelse. Han är kopplad till granatfyndet natten till torsdagen.

– Det är en härva av olika händelser här och bara en del av dem hänger ihop, säger polisens informatör Ewa-Gun Westford.

– Vi anser för närvarande inte att nattens händelser och de sju som anhållits i samband med dem har någon bäring på vad som har hänt tidigare. Vi uppfattar det snarare som en ren missnöjesyttering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Malmö

Mer i ämnet