Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den dömde mannen har under tio års tid haft fyra tidigare partners som anmält honom för flera hot- och våldsbrott. Men alla anmälningar har lagts ner. Först när han nästan mördar Maria grips och döms han. Hör några av kvinnorna berätta i klippet. Foto: Privat

Anmäld 16 gånger av fyra kvinnor: ”Krävdes mordförsök för att han skulle åka fast”

Uppdaterad
Publicerad

Maria knivhöggs i halsen två gånger av sin ex-man. SVT kan nu avslöja att mannen har polisanmälts totalt 16 gånger av fyra kvinnor som han haft ett förhållande med och att alla anmälningar lagts ner.

– Man borde ha kunnat stoppa honom, säger Molly, som var gift med mannen.

SVT Nyheter Skåne har berättat hur Maria, 55, blev knivhuggen i halsen av sin ex-man, samtidigt som polisen utredde flera brott hon anmält mannen för. 

Under 2014 och 2015 anmäler mannens första fru Molly honom för misshandel, grov kvinnofridskränkning, våldtäkt, olaga hot och ofredande.

Våld i nära relation

Alla anmälningar läggs ner med motiveringen att det är brist på bevis.

Totalt 16 anmälningar

Samma år, 2015, anmäler hans nya sambo honom för misshandel, olaga hot och ofredande. Han ska bland annat ha misshandlat henne framför ögonen på hennes barn. Kvinnan får 2016 beviljat ett kontaktförbud i sex månader, men polisutredningen läggs ner i brist på bevis. 

Under 2016 och 2017 anmäler en ny sambo honom för misshandel och olaga hot. Hon ska bland annat ha blivit knivskuren i halsen och fått sy ett stygn. Men även hennes anmälningar läggs ner i brist på bevis och att ”ord står mot ord”.

Maria gifter sig med mannen 2017 och under de kommande åren blir han anmäld flera gånger. Under utredningen blir Maria nästan mördad av mannen när han knivhugger henne i halsen. Han döms till 14 års fängelse för mordförsök, men Marias övriga anmälningar läggs ner.

Få relationsbrott klaras upp

– Jag kände mig så utlämnad, jag fick ingen hjälp av rättssystemet. Han har hållit på så här i tio år, han har ju gjort som han velat, säger Molly. 

I en rapport från 2019 kom polisen och Åklagarmyndigheten fram till att endast 21 procent av anmälda relationsbrott gick till åtal.

Rapporten kom också fram till att förundersökningar läggs ner för tidigt trots att flera utredningsåtgärder återstår. 

Det är en bild som Petra Stenkula, polischef i Malmö, inte känner igen. Hon menar istället att det är en låg uppklaring vad gäller de mindre allvarliga brotten, såsom hot och misshandel, eftersom det finns stora bevisproblem. 

– Det är sällan man har annan bevisning än orden och i viss mån skador och det är svårt att leda i bevis, särskilt om det kommer in anmälningar i efterhand.

SVT Nyheter Skåne har sökt mannen och hans advokat.

Se hela granskningen – på 60 sekunder:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Han har hållt på såhär i tio år. Vad är det för värld vi lever i? Var är skyddet?, frågar sig Molly, en av fyra kvinnor som anmält knivmannen. Se granskningen på 60 sekunder i klippet. Foto: SVT/Storyblocks

Fotnot: Maria och Molly heter egentligen något annat.

Så kan du få hjälp när du, eller någon du känner, blir utsatt för våld i nära relation

  • Våld i en relation kan vara psykiskt, fysiskt och/eller sexuellt och kan förekomma i alla slags relationer – men det finns hjälp att få.
  • På 1177 Vårdguiden hittar du information och hjälp med hur du ska göra för att ta dig ur en våldsam relation, och för att må bättre. 
  • Där finns också många bra länkar beroende på vilken sorts stöd du behöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våld i nära relation

Mer i ämnet