Anna Gjöres bor i Köpenhamn och får nu stanna hemma med de tre barnen efter att skolor och förskolor stängts. Foto: SVT/Johan Nilsson, TT

Så är vardagen i Danmark när skolorna stängt

Uppdaterad
Publicerad

Alla skolor och förskolor i Danmark har stängts i två veckor, med start i dag. Frilansjournalisten Anna Gjöres i Köpenhamn är hemma med sina tre barn. Hur de danska barnfamiljerna förhåller sig till vad barnen kan göra under den här tiden ser olika ut.

– Alla har olika sätt att lösa den här situationen, säger hon.

Alla barn har fått skoluppgifter som ska utföras hemma. Utöver det gäller det att aktivera barnen med att gå ut och leka och i vissa fall träffa kompisar. Men det hanteras på olika sätt av olika familjer – vissa tycker inte att barnen ska träffas alls.

– Jag räknar med att vi kommer att få ägna några timmar om dagen åt skolarbete, säger Anna Gjöres.

Coronavirus i Skåne

Hon och familjen planerar att åka till sommarstugan i några dagar, vilket flera familjer i deras omgivning redan har gjort.

”Tycker att det är bra att man tar det säkra före det osäkra”

– Alla har olika sätt att lösa den här situationen. Vissa tillåter sina barn att leka med andra barn, andra håller sina barn hemma helt och vissa låter dem att leka utomhus, säger hon.

Hon säger att vissa reagerar på dem som låter sina barn träffa andra och att frågan är infekterad för vissa. Men när det gäller beslutet om att stänga skolorna möter hon ett utbrett stöd.

– Majoriteten av de danskar jag kommer i kontakt med stöder det här beslutet väldigt mycket. Sedan kan man diskutera hur mycket evidens det finns och om det är ett maktgrepp från politikernas sida, men man vet inte vad som kan hända och tycker att det är bra att man tar det säkra före det osäkra, säger hon.

Hör henne berätta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet