Anna Lundqvists man Bo fick vänta länge på akuten i Lund innan han fick en plats på ortopedkliniken. Foto: Linda Fridh

Annas man fick vänta 52 timmar på akuten

Uppdaterad
Publicerad

Anna Lundqvists man, Bo, kom in till akutmottagningen för rygg- och bensmärtor i söndags morse. 50 timmar, en kateter och många morfinsprutor senare, var Annas man fortfarande kvar på akuten i Lund.

Platsbristen på sjukhusen i Skåne märks tydligt ännu en gång.

– Min man fick väldiga ryggsmärtor och ont ner i benet. Han jobbar som bonde och har ett väldigt fysiskt arbete. Till slut kunde han inte röra sig och kom ingenstans. Han låg hemma på golvet i ett dygn med benen upp på sängen och kunde inte resa sig för att gå på toaletten, säger Anna Lundqvist till SVT Nyheter Skåne.

TV: Se inslaget här

Bo fick ta ambulans till akuten. Väl där dröjde det sex timmar innan en läkare undersökte honom och konstaterade att det troligen var ischias och att han behövde läggas in.

– Eftersom han inte kunde gå på toaletten ville de lägga in honom. Men sedan har det fastnat där. Det finns inga platser. Man känner sig lite som en flykting som är utvisad till det land som man sökt sig till, men ingen vill ta emot en i andra änden. Då hamnar man i förvar istället, i något slags mellanläge, så vi är kvar på akuten, säger Anna Lundqvist.

LÄS MER: Akutkrisen i Helsingborg kan ha orsakat patients död

LÄS MER: Platsbrist tvingade 80-åring till livshotande ambulansfärd

Akuten i Lund. Foto: Linda Fridh

”Inte acceptabelt”

Enligt divisionschefen Sven Karlsson ska det ta max ta fyra timmar innan en patient blir inlagd.

50 timmar på akuten. Vad tänker du om det?

– Det är inte acceptabelt att man ska behöva vänta så länge för att komma till en avdelning. Vi har som målsättning att man inte ska vistas mer än fyra timmar på akutmottagningen innan man blir inlagd, säger Sven Karlsson, divisionschef och högre vårdplatsstöd vid Skånes universitetssjukhus.

Det är stor skillnad mellan mål och verklighet?

– Ja, som det är just nu är det en väldigt besvärlig vårdplatssituation i hela Region Skåne. Vi har ju dagliga avstämnningar med de andra förvaltningarna och sjukhusen för att försöka samordna så gott vi kan. Men det är tyvärr så att vid den här tiden på året när man går in i sommarläget, blir det ett par besvärliga veckor.

– Vi vet att medarbetarna arbetar väldigt hårt med detta och i går satte vi in ett antal åtgärder för att förbättra situationen, säger Sven Karlsson.

Åtgärderna som vidtagits är att sjukhusen nu stämmer av varje dag för att se hur de kan hjälpas åt i regionen. Sex extra vårdplatser i Malmö och fyra i Lund kommer även att öppna inom det närmaste dygnet.

LÄS MER: Sjukhuset kan få stänga 14 vårdplatser i sommar

Ingen mat och dusch

Anna Lundqvist tycker att personalen jobbar fel.

– Akuten är inte gjord för att man ska stanna så länge. Här finns ju varken kläder, mat eller duschar. Min man kommer ju direkt från kostallet, är fortfarande smutsig och känner sig ofräsch efter all smärta han haft. Nu har han inte duschat på flera dygn.

– Här finns platser och personal, men alla gör fel saker. Läkarna jagar vårdplatser. Den ene vet inte vad den andre gör. När vi har ringt på klockan för att få hjälp kommer det nya personer in hela tiden. Den som hjälpt oss allra mest är Leslie på Röda Korset, som arbetar ideellt här på måndagar. Han ordnade mat till min man. Honom vill jag verkligen tacka, säger Anna Lundqvist.

LÄS MER: Helsingborgs lasarett kritiseras för vård av cancersjuk

Lång oviss väntan

Vad hoppas du nu ska hända?

– Vi vågar inte hoppas nånting. Första dagen skulle vi kanske få komma till Malmö och bli inlagda där. Andra dagen skulle vi kanske få komma till Landskrona och sedan kanske Kristianstad och sedan kanske Hässleholm. Men nu ska vi kanske bli inlagda här i Lund. Men ”I rest my case”, jag vet inte, säger Anna Lundqvist.

Efter 52 timmar fick till slut Anna Lundqvists man en tillfällig plats i korridoren på ortopedkliniken i Lund. Någon timme senare blev han inlagd på ett rum på avdelningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.