• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kumla kommun, i Örebro län. Det kommunala dricksvattnet är påvisat förorenat av bakterier. Kommunledningen uppmanar alla att koka vattnet före förtäring. Läs mer här

Nämndeman hoppar av

Publicerad

Ännu en nämndeman i Helsingborg har hoppat av efter den uppmärksammade domen om barnaga.

Efter en uppmärksammad barnagadom har nämndemän i Helsingborg blivit ifrågasatta av sina partikamrater. Nu har den hårda kritiken fått två av dem att lämna sina uppdrag.

Det är en dom i Helsingborgs tingsrätt som hela diskussionen handlar om. En föräldrapar erkände att de använt våld i uppfostrande syfte. Åklagaren och domaren ville ha båda fällda för grov fridskränkning men de tre nämndemännen friade mamman och gav pappan böter för ringa misshandel. Efter det har nämndemännen fått hård kritik.

På onsdagen blev det känt att kritiken fått den socialdemokratiska nämndemannen Krister Lindell att hoppa av. Något som vänsterpartisten Sandy Najami gjorde för två veckor sedan.

– Jag fick ett telefonsamtal redan dagen efter då de sa att du måste ta tillbaka allt du sagt och säga att du inte menar det. Det gjorde jag så klart inte, säger hon.

Daniel Mena är ordförande i Vänsterpartiet i Helsingborg. Han har varit kritisk till domen och till uttalanden som gjorts i pressen efteråt.

– Jag tycker inte att barn ska agas, det är emot svensk lag. Och politiskt kämpar vi för barns rättigheter, säger han.

Partiernas agerande har väckt frågor. Kritikerna menar att partierna utövar påtryckningar på nämndemännen och på så sätt äventyrar domstolarnas självständighet.

– Å andra sidan tycker jag att det blir jättekonstigt när man har uppfattningar som strider mot vår ideologi och ändå representerar oss, säger Daniel Mena.

– Man ska ju kunna vara självständig, men det har jag inte alls fått vara, säger Sandy Najami.

Fakta nämndemän

Visa

* En nämndeman är en juridiskt oskolad lekmannaledamot av dömande organ inom rättsskipningen. Nämndemän förekommer såväl i de allmänna domstolarna som i förvaltningsdomstolarna.

* För valbarhet till nämndeman krävs att man är myndig svensk medborgare och är bosatt i kommunen respektive länet.

* Man får inte vara yrkesverksam inom ett område som gränsar till den dömande verksamheten.

* Nämndemännen nomineras av de politiska partierna.

* Nämndemän till tingsrätt utses av kommunfullmäktige, medan nämndemän till hovrätt, förvaltningsrätt och kammarrätt utses av landstingsfullmäktige.

(TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer