Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En anställd på en skola i förskolan är hemma från jobbet i karantän efter en resa i Italien.

Förskoleanställd i karantän i Vellinge: ”Vi tar det säkra före det osäkra”

Uppdaterad
Publicerad

En anställd på en förskola i Vellinge är satt i frivillig karantän i hemmet. Detta efter en resa på sportlovet i Italien. Kvinnan har inte visat några sjukdomssymptom.
– Hon kommer att vara hemma i två veckor, säger Karl Henrik Östberg, ordförande i styrelsen för Asklunda Montessoriförskola.

En medarbetare på en fristående förskola i Vellinge sitter i frivillig karantän efter att ha varit på en resa i Italien – ett av de riskområden gällande corona-viruset. 

– Vi hade ett samtal  med medarbetaren och beslutade tillsammans att den anställda skulle vara hemma i två veckor efter resan, säger Karl Henrik Östberg.

Ingen direktkontakt med barnen

Den anställda arbetar med administrativa uppgifter och har inte direkt kontakt med barnen. Trots det valde förskolan att ta det säkra före det osäkra.

– Detta gäller så klart också om våra lärare skulle komma hem från riskområden, de har ju hand om barnen varje dag, säger Karl Henrik Östberg.

I Folkhälsomyndighetens riktlinjer finns inga rekommendationer om karantän för människor som varit i riskområden utan att ha symptom för viruset. 

– Vi följer myndighetens riktlinjer och det finns inga råd från kommunen om karantän efter resor i riskområden, säger Stefanie Sennevall, elevhälsochef i Vellinge kommun.

Inga regler för förskolebarnen

På förskolan i Vellinge gäller karantänreglerna bara för personalen.

– När det gäller barnen så förlitar vi oss på att föräldrarna tar sitt ansvar och talar om för oss barnen har varit ute och rest med familjen i riskområden, säger Maria Arcombe, rektor. 

Förskolan kommer fortsatt ha en tät dialog med föräldrarna och ta fram en formell policy kring vad som gäller när personal och förskolebarn varit på resande fot i riskområden. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer