En modell av coronaviruset. Foto: Centers for disease control and prevention, EPA / TT

Ett 100-tal testade för coronavirus i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen hade hittills cirka 100 personer i Skåne testats för coronaviruset Covid-19. Enligt Smittskydd Skåne har antalet provtagningar ökat de senaste dagarna, efter att Folkhälsomyndigheten inkluderat norra Italien bland de områden där det finns risk för spridning av viruset.

Genom presstjänsten meddelar Smittskydd Skåne att man nu genomför analyser av prover från misstänkt smittade två gånger om dagen i veckorna och en gång på morgonen på lördagar. Alla analyser i Skåne har hittills visat sig negativa.

När det gäller semesterfirare som kommer hem från riskområden säger Smittskydd Skåne att de ska leva sitt liv som vanligt men vara uppmärksamma.

– Man ska efter hemkomst dock vara uppmärksam på symptom och om man utvecklar symptom, stanna hemma och kontakta 1177.

Hur ser den generella beredskapen ut hos de skånska vårdinstitutionerna?

– Region Skåne har god beredskap och följer utvecklingen och Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Är det många som ringer in med frågor om coronaviruset?

– Det finns många frågor och en viss oro i samhället

Är det främst medier eller privatpersoner som hör av sig?

– Det ett stort medialt tryck. Smittskydd Skåne får dessutom många frågor från andra myndigheter, kommuner, arbetsplatser och skolor.

Personer som vistats i Kina, Sydkoera, Iran eller norra Italien uppmanas att inte besöka vårdcentraler om de söker för luftvägsinfektion och/eller feber. Foto: Fredrik Svenningsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer