Det kan handla om allt från försummelse, till brister i journalföring, kompetensbrist och dataintrång. Men i de anmälningar som SVT Nyheter Skåne tagit del av är det narkotikamissbruket som sticker ut.
Oxikodon och Oxynorm vanliga
Ofta rör det sig om opioider såsom Oxikodon eller Oxynorm – och läkare som förskriver till sig själva eller sjuksköterskor som stjäl från läkemedelsförråden.
Vi har tagit del av 77 anmälningar från Region Skåne till Inspektionen för vård och omsorg och 21 av fallen syns narkotikan. De är alla riskindivider, det vill säga de äventyrar patientsäkerheten på olika sätt.
Region Skånes tillförordnade chefläkare Åsa Rudin säger att de ser allvarligt på incidenterna men samtidigt vill hon sätta det i perspektiv.
– Av alla anställda är det faktiskt ganska få men det är oerhört viktigt att vi upptäcker och hjälper de här individerna, säger Åsa Rudin.
I klippet redogör vi för tre av fallen – två sjuksköterskor som testar lugnande mitt under en operation, en sjuksköterska som stjäl opioider och en läkare frikostigt skriver ut till släkt och hästar.
Sjukvårdspersonal särskild riskgrupp för missbruk
I en rapport om läkemedelsstölder från Region Skåne pekas just sjukhuspersonal ut som en särskild riskgrupp för att hamna i missbruk, just på grund av lättillgängligheten.
Ett av de mest uppmärksammade fallen kring narkotikamissbrukande vårdperson är den läkare som rökte heroin under sina arbetspass. Han syns även i vår kartläggning.
Läkaren förlorade sig legitimation och har försökt återfå den senast i höstas, men utan resultat.
Kartläggning av 77 riskindivider inom region Skåne
En riskindivid är en sjukvårdspersonal som på olika sätt utgör en risk för patientsäkerheten. Det kan röra sig om allt från narkotikamissbruk, kompetensbrist, dataintrång, att en person begått många fel i vårdkontakter eller utförande eller att man utanför arbetet begått gärningar som anses som förtroendeskadande – till exempel har blivit dömd för brott.
När en riskindivid upptäcks ska denna anmälas till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, enligt patientsäkerhetslagen.
I kartläggningen kan vi se att missbruk, stöld av läkemedel och överförskrivning av läkemedel sticker ut bland de anmälningars som vi tagit del av från Region Skåne som rör riskindivider mellan 2019 och 2024.
Av 77 anmälningar är 21 av dessa kopplade till olika narkotiska preparat och är den största enskilda anledningen bakom anmälningar. Vi kan inte säga med säkerhet att vi har tagit del av alla anmälningar under perioden.