Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klädd i sjukhusmundering håller kirurgen en pipa och tändare i handen medan han har sex med sin flickvän. I klippet finns ännu fler bilder från förundersökningen. Foto: Ur polisens förundersökning/Joakim Ståhl/TT

Kirurg i Lund rökte heroin dagligen – jobbade på Skånes universitetssjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Polisen ryckte ut till ett lägenhetsbråk i Lund – de mötte ”fullkomlig misär” och hittade 176 gram heroin hemma hos en kirurg och hans flickvän. Nu döms båda till flera års fängelse.

Kirurgen, en man i 30-årsåldern, anställdes på Skånes universitetssjukhus (Sus) i Lund i början av förra året.

Själva missbruket ska enligt förundersökningen ha tagit rejäl fart under våren. Han och den några år yngre flickvännen utvecklade först ett kokainberoende som sedan övergick till att de också köpte och rökte heroin.

Drygt en vecka innan polisingripandet i lägenheten hade mannen köpt 200 gram heroin av en langare i Malmö till ett värde av nästan 90 000 kronor.

Besök på arbetsplatsen

I förhör beskriver kirurgen att de rökte heroin varje dag efter det fram till polisinsatsen. Under den tiden jobbade kirurgen journatt på sjukhuset tre gånger.

Efter att kirurgen gripits av polis har Sus entledigat honom och gjort en ivo-anmälan där totalt 14 patienter som opererats av kirurgen listas.

Kirurgen själv vill i förhör inte kommentera i fall han använt narkotika på arbetsplatsen men hans flickvän säger att hon flera gånger besökt honom på jobbet och haft narkotika med sig.

I sin ivo-anmälan skriver sjukhuset att inga avvikelse-ärenden förekommit när det gäller kirurgens yrkesutövande.

Tre år och nio månaders fängelse 

Inför rättegången erkände både kirurgen och hans flickvän att de innehaft och brukat narkotikan.

Under måndagen dömdes kirurgen till tre år och nio månaders fängelse för så väl grovt som ringa narkotikabrott samt misshandel av sin flickvän.  

Flickvännen döms till tre år och sex månaders fängelse för grovt och ringa narkotikabrott.

Se bilderna från förundersökningen i klippet högst upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.