Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikael Ekelund, kirurgens chef i Lund, har läst polisens förundersökning och beskriver det han fick ta del av som förkastligt. Foto: Otto Johansson/SVT

Kirurgichefen på Skånes universitetssjukhus om knarkåtalet: ”Skadar förtroendet för sjukvården”

Uppdaterad
Publicerad

Kollegor och chefer hade märkt en förändring i beteendet, men uppfattade inte omfattningen av kirurgens problem. Nu döms han till tre år och nio månaders fängelse för grovt narkotikabrott.

Mannen i 30-årsåldern började sin anställning i Lund i början av 2022. Till en början fungerade allt bra men under hösten märkte kollegor och överordnade beteendeförändringar, han kom sent och hade mycket frånvaro.

Företagshälsovården kopplades in och hans chef hade många samtal med honom. Han beskriver de förklaringar som kirurgen gav till det förändrade beteendet som trovärdiga och behjärtansvärda.

I november i fjol hittade polisen 176 gram heroin hemma hos honom och hans flickvän efter att har ringts dit angående ett lägenhetsbråk.

– När man har hela facit så ger det rum för eftertänksamhet, säger Mikael Ekelund, sektionschef inom kirurgi på Skånes universitetssjukhus i Lund.

Inte påverkat vården

Efter att kirurgen gripits av polis och åtalats har sjukhuset gått igenom hans patientfall och journalanteckningar. Utgående från det har man konstaterats att kirurgens missbruk inte påverkat den vård som givits.

– Det känns ju skönt men det skadar ju förtroendet för sjukvården och skapar oro både bland medarbetare, patienter och allmänheten, säger Mikael Ekelund.

Läkarlegitimation undersöks

Efter polisingripandet upprättade sjukhuset rutinmässigt en anmälning till Inspektionen för vård och omsorg. De utreder nu om läkarens legitimation ska dras in.

– Läser man förundersökningen så står det klart att vederbörande inte ska ha sin legitimation, säger Mikael Ekelund.

Rättegången i Lunds tingsrätt där kirurgen står åtalad för grovt narkotikabrott hölls i veckan och dom väntas på måndag. Kirurgen erkänner brottet.

Uppdatering: Under måndagen dömdes kirurgen till tre år och nio månaders fängelse för så väl grovt som ringa narkotikabrott samt misshandel av sin flickvän. 

Se bilder från förundersökningen mot kirurgen i klippet:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klädd i sjukhusmundering håller kirurgen en pipa och tändare i handen medan han har sex med sin flickvän. I klippet finns ännu fler bilder från förundersökningen. Foto: Ur polisens förundersökning/Joakim Ståhl/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.