Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fullt ös på en bilverkstad i Lomma. Det är svårt att ens få in bilar med sommardäck på verkstaden på grund av det dåliga greppet i snöslasket. Foto: Otto Johansson/SVT

Anstormning till däckverkstaden efter snöchock: ”Vi har klämt in 60 bilar idag”

Publicerad

Från meteorologisk sommar till smällvinter på bara några dagar. Det var många som ringde till bilverkstäderna under måndagsmorgonen för att boka tid för däckbyte. – Innan dagen är slut kommer vi att ha bytt 240 däck, säger Stefan Lif som driver en verkstad i Lomma.

Plötsligt kom vintern in över Skåne och så även kaoset på vägarna. Under måndagsförmiddagen hade det inträffat flera olyckor runt om i Skåne

Många har ännu inte hunnit byta till vinterdäck på sina bilar och morgonen startade tidigt för Stefan Lif på en däckverkstad i Lomma:

– Telefonen började ringa långt innan vi öppnade. Nu har jag bokat in upp emot en 60 bilar i dag. Det blir en kort lunch.

Fullbokat ett tag fram

Nu har de fullbokat ett bra tag framöver och när SVT Nyheter Skåne ringer runt till ett par verkstäder är den första tiden de kan erbjuda först i början av december.

– Det är alltid samma visa varje år att folk blir chockade över vintern, säger Stefan Lif och skrattar.

I kön utanför verkstaden sitter Charlotte Sandberg och väntar på sin tur.

– Vi körde hit i kanske 10 kilometer i timmen, lite läskigt men det gick bra, säger hon.

Lag från 1 december

Inte förrän den 1 december är det lag på vinterdäck – om det är vinterväglag. Men att köra med sommardäck i slask och is är inte att rekommendera.

– Men till verkstaden får man alltid köra, säger Stefan Lif.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.