Den första av årets hittills två dödsskjutningar i Malmö ägde rum utanför köpcentret Triangeln på nationaldagen. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Antalet skjutningar minskar i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

I Stockholmsområdet syns en uppåtgående trend av skjutningar. Första halvåret 2019 har elva personer skjutits ihjäl, vilket är lika många som hela förra året. I Malmö är trenden den motsatta.

Det skriver tidningen Sydsvenskan på fredagen.

Under 2016 och 2017 låg antalet skjutningar i Malmö på strax över 60 stycken om året, med sju dödsoffer vardera år. Förra året hade skjutningarna minskat till 41 stycken, medan antalet dödsoffer ökat till elva. Hittills i år har 13 skjutningar ägt rum, med två dödsfall.

– Vi ser att skjutningarna har minskat i Malmö och vi hoppas att det beror på vår nya strategi, säger Rebeca Persson, koordinator för projektet ”Sluta skjut” inom Malmö stad till Sydsvenskan.

Sedan projektets början förra året har stora resurser lagts på att jaga och kartlägga gängkriminella i Malmö och möten har hållits med kriminella för att få dem att lämna kriminaliteten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.