I Simrishamn finns det bara ett fåtal kvar som kan livnära sig på fisket. Foto: SVT

Dramatisk minskning av yrkesfiskare i Skåne – halvering på 20 år

Publicerad

Förutsättningarna för yrkesfiskare i Skåne blir allt sämre. Med ett långvarigt torskstopp i Östersjön och ett planerat stopp av sillfiske under turistsäsongen beskriver Johan Wagnström, chef för fiske- och restaureringsenheten på länsstyrelsen, det som att yrkesfiskarna har fått ett yrkesförbud.

På 30 år har antalet fiskare som livnär sig på sitt fiske i Skåne minskat från 279 till 89. De senaste 20 åren har det skett en halvering.

– Det är en dramatisk förändring. I östra Östersjön är det egentligen bara ålfiskare och sillfiskare vi har kvar. Övriga har i princip fått ett yrkesförbud, säger Johan Wagnström.

Det råder ett absolut stopp för torskfiske i östra Östersjön och kvoterna för både sill och torsk har minskat med runt 60 procent även i Öresund.

– Det är på grund av ekosystemkollapsen vi ser i Östersjön. Den huvudsakliga rovfisken, torsken, har försvunnit och har en väldigt bekymmersam situation.

”Fiskeförbud löser inte problemen”

I dag mår havsmiljön i Öresund bättre än den gjort på länge, men situationen i östra Östersjön är fortfarande dyster för torskbeståndet. Johan Wagnström tror dock inte att fiskestopp är någon lösning på problemen.

– Det är du och jag och vårt beteende tillsammans med 90 miljoner andra runt Östersjön som skapar situationen. Den är svårare att ta tag i än att stoppa några enskilda yrkesfiskare, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.