Arbetsmiljöverket ska göra runt 300 inspektioner runtom i landet. Foto: Christine Olsson/TT

Extra kontroller av utsatta yrken i sommar

Publicerad

Under sommaren kan arbetstagare i semestertäta områden vara extra utsatta för smittorisk. Därför ska Arbetsmiljöverket nu göra närmare 300 inspektioner av arbetsplatser där det finns en ökad risk att smittas av coronaviruset.

– Vi kommer att göra inspektionerna i hela landet. Men självklart är det viktigt att arbetsgivare på semesterorter redan nu gör riskbedömningar och ser vilka åtgärder man behöver vidta, säger Ulrika Scholander, sektionschef på Arbetsmiljöverket.

Ulrika Scholander är sektionschef på Arbetsmiljöverket i Malmö. Foto: Johanna Olofsson/SVT

För att Arbetsmiljöverkets medarbetare ska jobba så coronasäkert som möjligt kommer inspektionerna att göras via telefon och digitala verktyg. Något som Ulrika Scholander menar är fullt tillräckligt.

– Dels kan vi ha ett samtal med skyddsombud och arbetsgivare. Sedan begär vi i efterhand in handlingar som vi behöver se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.