Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Ingenting med arbetsmiljön har blivit bättre, säger Pernilla Klingspor, skyddsombud på ortopediavdelningen i Lund. I klippet hör du henne samt verksamhetschef Jenny Wingerstrand berätta mer om situationen. Foto: Firas Razak/SVT

Efter kritiken – ortopeden i Lund slår larm på nytt: ”Ingenting har blivit bättre”

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljöverket har riktat skarp kritik mot Region Skåne och menar att det inte håller att skylla underbemanningen på personalbrist. Nu larmar sköterskor och ansvariga på ortopeden i Lund att ingenting går åt rätt håll.

Det var tidigare i somras som Arbetsmiljöverket framförde tung kritik i ett brev till Region Skåne, något som Dagens medicin var först att rapportera om.

I brevet konstaterades bland annat att man inte köper att Region Skåne skyller underbemanningen på personalbrist. Tvärtom menar Arbetsmiljöverket att det finns gott om sköterskor, problemet är snarare att ingen vill jobba på Region Skåne.

”Det har varit ett problem länge”

Jenny Wingerstrand, verksamhetschef på ortopeden i Lund och Malmö, menar att underbemanning och arbetsmiljöproblem är saker som pågått länge inom vården.

– Jag håller till viss mån med Arbetsmiljöverket i kritiken, men det här har varit ett problem under en längre tid, långt innan jag kom till ortopeden i Lund och Malmö.

Ser du det som ett underbetyg för Region Skåne att folk nu väljer att lämna för att de inte orkar längre?

– Ja, det tycker jag nog att det är. Vi måste bli bättre på att behålla personal för att kunna rekrytera ny i framtiden.

”Någon gång tar det stopp”

På ortopeden i Lund saknar man ungefär tolv undersköterskor. Underbemanningen har lett till att arbetsmiljön blir ohållbar för de som är kvar, enligt skyddsombudet Pernilla Klingspor.

– Vi tar extrapass, jobbar övertid, flyttar våra pass, men någon gång tar det ju stopp. Många upplever att man är lika trött efter semestern som innan man gick på ledighet, det går inte att fortsätta såhär, säger hon.

I klippet nedan hör du två regionpolitiker, Camilla Mårtensen (L) och Alexandra Thomasson (V), i en valduell om personalbristen i den skånska vården.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet svarar regionpolitikerna Alexandra Thomasson (V) och Camilla Mårtensen (L) på tre frågor om hur de ser på, och vill lösa, personalbristen inom den skånska vården. Foto: Kollgage: SVT/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.