Personalbrist på ortopeden i Lund: ”Vi behöver en paus”

Publicerad

Det var länge sedan ”tolvan” fick stänga på grund av personalbrist. Nu är det bara ”elvan” som är igång men även där börjar det bli svårt att få ihop det. När sjukhusledningen bestämde om en eskaleringsplan nyligen så öppnades ytterligare fyra platser upp på ortopeden – men det har inte blivit fler i personalen.

Skyddsombuden från Vårdförbundet och Kommunal är uppgivna. De älskar sitt arbete men märker att deras kollegor snart inte orkar.

– Som skyddsombud är det tufft att se att ens kollegor inte mår bra, säger undersköterskan Pernilla Klingspor som även är skyddsombud för Kommunal.

Arbetsmiljöverket har inspekterat

Nyligen var Arbetsmiljöverket på inspektion, detta eftersom varken Vårdförbundet eller Kommunal tyckte att situationen förbättrades efter att man larmade om arbetsmiljöproblemen.

– Jag har jobbat här i tolv år och det blir bara tyngre och tyngre, säger John Harrysson som är sjuksköterska och skyddsombud för Vårdförbundet.

Vårdskuld efter pandemin

Pandemin har gjort sitt till och vårdskulden har ökat. Många av de patienter som vårdas på ortopeden är inte akut sjuka och fick skjuta på sina operationer för att skapa plats under de värsta pandemimånaderna. Då ryckte personalen på ortopeden in och avlastade medicinavdelningen istället. Det gör att trycket nu är ännu högre på ortopeden.

– Grundproblematiken ligger i underbemanningen. Det finns förväntningen att vi ska ta igen det uppdämda behovet efter pandemin, samtidigt som vi inte har blivit fler och covid inte är borta. Verkligheten och förväntningarna går inte alltid ihop, säger Anna Stefánsdóttir som är tillförordnad verksamhetschef på ortopeden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.