Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Rekordmånga avdelningar har larmat om dålig arbetsmiljö inom Skånes universitetssjukhus – samtidigt beslutar ledningen för att öppna upp fler vårdplatser. Foto: Johanna Holstein/SVT

Rekordmånga arbetsmiljöanmälningar på Skånes universitetssjukhus

Publicerad

Vårdfacken signalerar att det är kris i den skånska sjukvården just nu. Hittills i år har Vårdförbundet begärt åtgärder på åtta olika arbetsplatser på Skånes universitetssjukhus och flera har gått vidare till Arbetsmiljöverket. Samtidigt beslutar sjukhusledningen att öppna 40 nya vårdplatser.

De anmälningar som gått vidare till Arbetsmiljöverket gäller BB i Lund, medicinavdelningen i Ystad, ortopeden i Lund och Malmö samt barnakuten i Malmö. Det är liknande problem som återkommer: Stressad personal, för lite återhämtning och alldeles för få för att få ihop schemaläggningen.

Nytt rekord

De fackligt engagerade som SVT Nyheter Skåne pratat med menar att det inte är speciellt vanligt med den här typen av arbetsmiljöanmälningar och att det nu sker så många på samma gång är nytt rekord.

De vittnar om en trötthet efter pandemin och att det finns alldeles för lite personal inom Skånes universitetssjukhus. Det är facket och arbetsgivaren eniga om.

Samtidigt beslutar sjukhusledningen om en så kallad eskaleringsplan som innebär att öppna upp ytterligare 40 vårdplatser.

Björn Ekmehag, sjukhuschef för Sus, vet om att läget är tufft för de anställda men menar att det inte finns något annat val än att öppna upp fler vårdplatser.

– På det här viset kan vi alla fall planera vår vård, säger han.

Tvingas ta in hyrpersonal

För att få ihop det tvingas man att ta in hyrpersonal och lägga om scheman. Fack och arbetsgivare är överens om att den långsiktiga lösningen är att få fler att söka sig till de olika avdelningarna. Men det är svårt – många lediga tjänster har inte ens några sökande.

– Sjukhusledningen måste steppa upp, politikerna måste steppa upp. Det måste bli en attraktiv arbetsplats, säger Malin Tillgren som är ordförande för Vårdförbundet i Skåne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer