Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
2022 års Almapristagare är bilderbokskonstnären Eva Lindström. Foto: SVT

Möt årets Almapristagare Eva Lindström i hennes ateljé: ”Jag blev mycket förvånad”

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen delas världens största barn- och ungdomslitterturpris ut i Astrid Lindgrens minne. SVT träffade bilderbokskonstnären Eva Lindström, årets pristagare, i hennes torp utanför Degeberga i Skåne, med hund och alla skogens djur och växter in på knuten.

En insekt sätter sig i pannan på Eva Lindström under intervjun. Jag tar bort den och då säger hon: ”Vem var det?”

Kanske ett underlag till en ny udda gestalt i hennes bildberättande tänker jag. Hennes böcker är vackra, roliga och vemodiga, för både barn och vuxna. Och de befolkas av alla sorter och av djur som ugglan Lage som flyttat till stan och först hamnar lite snett för att senare starta flygskola.

– Jag bodde i stan och tyckte det var så märkligt att det var en uggla utanför mitt fönster- så då gjorde jag en bok utifrån tanken, berättar hon. ”Min vän Lage” heter boken.

Annars är det en långsam process vid skrivbordet.

– Jag spånar och skriver på och ritar – och sen dyker det upp något i klottret.

Förvånad över priset

”Träd flyttar utomlands, hundar antar enorma proportioner och föremål försvinner för att plötsligt återkomma” står det i juryns motivering till årets Almapristagare. Priset kommer i spåren av en imponerande produktion:

Eva Lindström har illustrerat och författat 35 egna böcker, samarbetat med andra författare och har tidigare bland annat fått Augustpriset. Hon är utbildad vid konstfack och blev överraskad av Almapriset.

– Jag blev mycket förvånad och det känns inte riktigt som att det är jag. Det är mysko, säger hon.

Hon lyssnar mycket på radio i stugan och påverkas av allt runtomkring.

– Av att jag har en myrstack bakom ryggen och att det är krig – det går inte att skydda sig mot, säger hon.

Möt Eva Lindström i klippet ovan

Juryns motivering till Almapriset 2022: ”Sällsamma berättarvärldar att bläddra långsamt i”

”Eva Lindströms gåtfulla bildvärld är i ständig förvandling. Träd flyttar utomlands, hundar antar enorma proportioner och föremål försvinner för att plötsligt återkomma. Med snabb penselföring och förtätad kolorit skapar Eva Lindström en mångtydig dialog i text och bild. Gränsen är flytande mellan barn, vuxna och djur. Med djupt allvar och vild humor brottas de med de eviga frågorna: Vilka är vi? Vart är vi på väg? Vem har tagit våra mössor?”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.