Foto: Bernard Mikulic/SVT

Arga Malmöbor om ljusshowen: ”Sluta stänga av vår park”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan början av november har gatukontoret i Malmö fått ta emot många arga mejl och telefonsamtal från upprörda invånare. Hittills har ett 30-tal klagomål kommit in till staden om den entrébelagda ljusshowen som begränsar tillträdet för ickebetalande besökare i Slottsparken under nästan tre månader.

SVT Nyheter Skåne har sammanställt några av rösterna:

”Malmös parker ska vara tillgängliga för alla och det ljusjippo som nu byggs upp i Slottsparken är en ren skam. (...) Det är inte ofta man önskar ett strömavbrott, men...”

”Det här är en jippofiering av Malmöbornas i min mening finaste park, dit många går för att samla kraft och inspiration.”

Bara för dem som betalar

En skriver: ”Detta är ett totalt fiasko för Malmö stad och jag är djupt besviken.” En annan fortsätter: ”Jag är upprörd, förbannad och arg… ni sätter ett privat företag framför malmöborna. Företaget får låna parken gratis!!!”

En tredje frågar om motivet bakom beslutet: ”Jag vill som skattebetalare i Malmö veta motivering till att ni otillbörligt gynnar ett enskilt företag.”

Många ifrågasätter kostnaderna för projektet:

”Jag förstår att ljuskonsten är fin och effektfull i vintermörkret. Men att stänga ute de som inte har råd att betala in sig på ett offentligt område som i vanliga fall nyttjas av tusentals medborgare varje vecka, det känns inte likt Malmö stad alls.”

Oro för parkens ugglor

En brevskrivare är orolig för att ljusshowen kommer att störa djurlivet i parken:

”De senaste åren har vi haft turen att ha häckande hornugglor just i den avspärrade delen av parken, så det är djupt beklagligt att man valt att inte ta hänsyn till det fina djurliv som finns i parken.”

SVT Nyheter Skåne har sökt Andy Roberts, avdelningschef på gatukontoret i Malmö, för en kommentar.

Andreas Schönström (S), ordförande i tekniska nämnden, har tidigare sagt till SVT att ”entréavgifterna är lite väl saftiga” och att Malmös politiker kommer utvärdera det här projektet väldigt noga nästa år.

Ett företag, som hoppas dra in tio miljoner kronor i biljettintäkter för en ljusshow under vintermånaderna, har fått låna marken gratis av kommunen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ett företag har fått låna delar av Slottsparken gratis av kommunen för en ljusshow under vintermånaderna. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ljusshow i Malmö

Mer i ämnet