Ljusskulpturerna får står gratis i Slottsparken i Malmö men i Danmark får företaget bakom ljusshowen betala markhyra. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Danska kommuner tog betalt för ljusshowen – i Malmö bjöds bolaget på markhyran

Publicerad

Företaget som har en ljusshow i Malmö har även ljushower i tre danska kommuner just nu. Skillnaden är att i Danmark kostar det att använda kommunal mark.

Odense, Ringsted och Aabenraa är tre danska kommuner som just nu har ljusshow av samma företag som har showen i Malmö. Mest betalt tar Odense där det kostar totalt 414 000 svenska kronor för företaget MK Illumination AB att använda parken Kongens Have i centrala Odense från den 12 november till den 19 december i år.

– Det är den vanliga taxan för att hyra allmän mark av kommunen, säger Morten Vilsbaek, pressansvarig i Odense.

I Ringsteds kommun med cirka 20 000 invånare pågår ljusshowen från den 19 november till den 23 december i parken Lystanlægget. Kommunen skickar en faktura på motsvarande cirka 112 000 svenska kronor för att hyra parken. I Aabenraa med 16 000 invånare har kommunen bestämt sig för att debitera bolaget motsvarande 685 svenska kronor per dag.

Nya rutiner från årsskiftet

I Malmö är det däremot gratis för företaget att spärra av delar av Slottsparken i över två månader.

– Från årsskiftet ska politikerna bestämma detta. Det ska inte gå för tjänstemän att fatta beslut om avgifter för allmän plats utan det måste upp till politikerna. Om vi i tekniska nämnden hade fattat beslut om detta, så kanske det inte hade varit avgiftsfritt för detta företaget, säger Andreas Schönström (S), ordförande i tekniska nämnden i Malmö.

Kritiken mot ljusshowen i Malmö har även handlat om att delar av Slottparken är avspärrad för allmänheten under nästan tre vintermånader och att entrépriserna anses vara dyra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ljusshow i Malmö

Mer i ämnet