Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ljusupplevelsen stängde av delar av Slottsparken i Malmö från den 20 november till den 9 januari, 2022. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Malmös tjänstemän får inte längre låna ut parker

Uppdaterad
Publicerad

Malmö stad fick utstå hård kritik sedan man gratis lånat ut delar av Slottsparken till ljusshowen Lumagica. Nu ändrar kommunen beslutsordningen. I fortsättningen blir det politiker och inte tjänstemän som ska bestämma över den här sortens arrangemang.

Många Malmöbor blev upprörda när delar av Slottsparken stängdes av under flera månader för en kommersiell ljusshow. Upprördheten blev inte mindre när det kom fram att företaget inte behövde betala för att använda parkmarken.

Beslutet var fattat av kommunala tjänstemän. Nu har reglerna gjorts om, vilket Sydsvenskan var först med att berätta. I fortsättningen är det politikerna som ska bestämma.

– Jag säger inte att beslutet hade blivit annorlunda om det varit vi politiker som beslutat. Det här handlar inte om Lumagica utan om att vi generellt vill bestämma över stans strategi när det gäller arrangemang, säger Andreas Schönström (S), kommunalråd och ordförande i tekniska nämnden.

- Den här ansökan kom under pandemin och vi ville ha det eftersom det var ett arrangemang som var utomhus, säger Andreas Schönström (S), kommunalråd i Malmö. Foto: Johan Dernelius/SVT

”Kunde varit smidigare”

Han säger att de som besökte Lumagica varit nöjda, men att han fått ta emot klagomål från besvikna Malmöbor för att delar av parken varit avstängd.

– Ansökan kom under pandemin och vi ville ha det eftersom det var ett arrangemang som var utomhus. Med facit i hand kan man konstatera att vissa saker hade kunnat vara smidigare. Till exempel hade alla gångbanor kunnat vara öppna dagtid, när ljusshowen inte var igång.

Förstår kritiken

Andreas Schönström säger att han förstår kritiken som framförts. För honom är själva avstängningen ett större problem än det hyresfria lånet.

– Avstängningen varade också väldigt länge. Hade det handlat om en helg hade folk nog mer kunnat acceptera det.

Han drar paralleller med SVT:s Sommarlov som spelas in i Beijers park.

– Här har vi inte alls samma reaktioner och det beror på att parken är öppen för alla. Det är dessutom gratis för den som vill gå dit och vara med.

Om det blir någon ljusshow nästa vinter vet Andreas Schönström inte.

– Företaget har än så länge inte återkommit till oss, men Lumagica är varmt välkomna tillbaka. Men då måste vi fila lite på villkoren, både vad gäller avstängningar och kostnader. Vi måste också göra en utvärdering av hur parken mår efter den första showen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ljusshow i Malmö

Mer i ämnet