Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Petra Gipp, arkitekt och konstnär som gjort ett platsbyggt verk vägg i vägg med Lewerentz. Foto: Gunilla Fritze

Mästerarkitekten Sigurd Lewerentz hyllas i Lund: ”Det är så inspirerande”

Publicerad

På Skissernas museum i Lund öppnar en utställning med verk av Sigurd Lewerentz, som bland annat har varit med och skapat operahuset i Malmö.

– Lewerentz värld är spännade. Han säger att du kan göra precis som du vill, säger Petra Gipp, arkitekt och konstnär som gjort ett platsbyggt verk vägg i vägg med Lewerentz.

Sigurd Lewerentz är en av 1900-talets mest kända svenska arkitekter som bland annat varit med och skapat Skogskyrkogården i Stockholm, Östra kyrkogården i Malmö med den berömda blomsterkiosken och Malmö stadsteater, numera Malmö opera.

– Vi lyfter fram några av hans mest berömda verk i Skåne i vårens och sommarens stora utställning, säger Ann Landgren Danielsson, intendent på Skissernas museum i Lund.

På torsdag är det vernissage och då visas också arkitekten och konstnären Petra Gipps skulptur, som hon har skapat på platsen.

– Jag har räknat ut att det har gått åt 450 kilo gips och allt har vi blandat här för hand, säger hon.

I videon visas ett smakprov av utställningen Arkitektur och Skulptur på Skissenas museum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.