”En besvikelse”

Publicerad

Trädgårdsanläggare som betalat fackavgift utan att vara medlemmar kan inte få skadestånd med stöd av EU-rätten. Det beslutade Helsingborgs Tingsrätt på måndagen.

De sex trädgårdsanläggarna från Nordvästskåne krävde fackförbundet kommunal på mellan 8000 och 18 000 kronor. Men trädgårdsanläggarna har inte varit fackanslutna och menar att de ska få tillbaka pengarna. Dessutom vill männen ha skadestånd på 50 000 kronor.

Kontrollavgift

Det rör sig om granskningavgifter som betalats till fackförbundet kommunal under flera års tid. En avgift som facket använt för att kontrollera att anställda får rätt lön.

Hänvisar till EU-rätt

Männens företrädare, Centrum för rättvisa, argumenterar för att Europakonventionen ska kunna användas för att ställa krav på enskilda organisationer, inte bara stater.

Men Helsingborgs Tingsrätt menar annorlunda och skriver i en mellandom att ”skadeståndsansvar för privata rättssubjekt på den svenska arbetsmarknaden inte kan uppkomma vid kränkningar av rättigheterna enligt Europakonventionen.”

Ska överklaga

Men Centrum för rättvisas vd är inte nöjd med domen och kommer sannolikt att överklaga.

– Det är en besvikelse för oss. Det finns nya rättsfall som visar på andra bedömningar. Det här är en principiellt viktig fråga, säger Clarence Crafoord till Sydnytt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer