Regionpolitikern Åsa Erlandsson Foto: Jens Christian/Region Skåne

Åsa Erlandsson utesluten ur SD

Publicerad

Regionpolitikern Åsa Erlandsson från Hässleholm har uteslutits ur Sverigedemokraterna.
Hon anses ha betett sig illojalt mot partiet.

Åsa Erlandsson har haft flera politiska uppdrag i Region Skåne, bland annat som gruppledare för SD i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd och ledamot i regionfullmäktige. Hon har också varit politisk sekreterare åt Patrik Jönsson, gruppledare för Sverigedemokraterna i Region Skåne.

Just Patrik Jönsson är den som bekräftar uteslutningen i ett skriftligt svar:

”Åsa Erlandsson har uteslutits på grund av illojalt (partiskadligt) beteende”

Vad det illojala beteendet ska ha bestått av vill han däremot inte gå in på.

Inget formellt besked

Åsa Erlandsson hade på tisdagskvällen ännu inte fått ett formellt besked om att hon uteslutits. Däremot har hon fått tydliga tecken på att hon inte längre är önskvärd.

– På måndagkvällen kunde jag inte längre gå in på min SD-mejl. Men min chef, Patrik Jönsson, har jag ännu inte pratat med, säger hon.

”Jag är besviken”

Åsa Erlandsson hamnade i blickfånget våren 2017 då hennes man, Ulf Erlandsson, kommunalråd för SD i Hässleholm, lämnade partiet. I protest mot kraven på makens avgång lämnade även Åsa Erlandsson och fem sverigedemokrater till sina politiska uppdrag i Hässleholm. Hon var då öppet kritisk mot SD:s skåneledning.

– Jag sa, att i ett parti står man upp för varandra när det blåser. Det är därför jag nu betraktas som illojal. Jag är besviken. Om jag nu varit så illojal är det konstigt att jag har fått vara kvar ett år, säger Åsa Erlandsson.

Bakgrunden till den politiska kalabaliken i Hässleholm var SVT Nyheters avslöjande att kommunen menade att Ulf Erlandsson felaktigt hade fått 186.000 kronor i förlorad arbetsinkomst. En förundersökning inleddes, men lades ner i december då brott inte kunde styrkas.

Behåller plats i regionfullmäktige

Åsa Erlandsson tänker tillsvidare behålla sin plats i regionfullmäktige och övriga politiska uppdrag i bland annat hälso och sjukvårdsnämnden.

– Jag vill inte fatta några förhastade beslut just nu. Hela uteslutningen är beklaglig, säger hon.

För att få veta skälen till uteslutningen av Åsa Erlandsson kontaktar vi Sverigedemokraternas presstjänst. De svarar via mejl.

”Vi kan bekräfta att Åsa Erlandsson är utesluten. Utöver det kommenterar vi inte detaljer då personärenden är sekretessbelagda.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer