Tre män åtalades på tisdagen för mordet på en 17-årig ensamkommande i Sofielund i Malmö i november i fjol. Foto: Mikael Nilsson

Tre män åtalas för mord på 17-åring i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Tre män åtalades på tisdagen för mordet på en 17-årig ensamkommande i Malmö i november i fjol. En 25-årig man åtalas för mord och två män för medhjälp. En konflikt om pengar ska ha utlöst mordet.

Det var den 3 november 2020 som en 17-åring dödades utanför sin bostad på Idunsgatan i stadsdelen Sofielund. 

Mannen hade blivit knivhuggen i magen och avled kort därefter. Innan han dog, namngav 17-åringen den person som utsatt honom får knivhugget.  

Konflikt om pengar

En då 25-årig man anhölls samma natt i sin frånvaro. Han kunde senare gripas och häktades. På tisdagen åtalades han för mordet på 17-åringen.

– Enligt vittnesuppgifter rör det sig om en konflikt om pengar mellan målsägaren och den mordåtalade. 17-åringen ska ha haft en större summa pengar hemma hos sig – pengar som försvunnit, säger kammaråklagare Sofia Syrén som lett förundersökningen.

– Antingen har det varit 17-åringens egna pengar eller så har han haft dem ihop med 25-åringen. 

Under förundersökningens gång har ytterligare två misstänkta gärningsmän identifierats. Det handlar om en 20-årig och en 26-årig man, som häktades i december och nu åtalas för medhjälp till mord.

Bilder från kameror

– Ett stort antal utredningsåtgärder är vidtagna. Den sammantagna bevisningen gör att jag väcker åtal för mord och medhjälp till mord. Bevisningen består bland annat av vittnesuppgifter, material från övervakningsfilmer och mobiltömningar, säger Sofia Syrén.

De tre åtalade känner varandra. Den 20-årige mannen ska ha haft med sig mordvapnet och lämnat över kniven till 25-åringen strax före hugget. Den andre mannen ska under ha attacken hindrat en annan person som ville ingripa.

– Mordvapnet har inte anträffats, men enligt rättsläkaren rör det sig om en kniv eller ett knivliknande föremål, säger Sofia Syrén.

Alla nekar till brott

Samtliga tre åtalade nekar till brott. Huvudförhandlingen vid Malmö tingsrätt är planerad till den 3 juni.

Den 3 november rapporterade SVT Nyheter Skåne från området där 17-åringen hittades mördad:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.