Foto: SVT Design

Bluffhärva har koppling till Black Cobra

Uppdaterad
Publicerad

Idag väcks åtal mot 22 personer som med bluffakturor misstänks ha lurat ungefär 400 personer. Enligt polisen har huvudmännen band till det kriminella nätverket Black Cobra.

Åklagarmyndigheten och Ekobrottsmyndigheten väcker idag åtal mot de personer som under ett år med hjälp av bluffakturor ska ha fakturerat företag över hela landet på totalt 15 miljoner kronor.

De tre misstänkta huvudmännen, 27, 22 och 21 år gamla, bor i Malmö och Helsingborg. Deras högkvarter har legat i Löddeköpinge och senare Helsingborg. Enligt polisen har de band till det yrkeskriminella nätverket Black Cobra.

Bluffhärvan i Malmö

– Det här handlar om unga livsstilskriminella. Det började med skimning av betalkort för några år sedan. När den möjligheten var uttömd  gick man över till bluffakturor, säger Karin Lundqvist på länskriminalpolisen.

Förutom dem åtalas 19 medarbetare och ”säljare” för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri. De är män och kvinnor i ungefär samma åldrar.

46 vittnen

Under rättegången planerar åklagaren att höra 46 vittnen som har utsatts för fullbordade bedrägerier och ytterligare 19 som utsattes för bedrägeriförsök.

Totalt finns 438 målsägande i åtalet.

Fyra miljoner ska ha betalats in till huvudmännens bolag, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. De åtalas bland annat för grovt bedrägeri och penninghäleri. Åklagaren kommer att yrka på fleråriga straff för de tre personer som suttit häktade sen januari i år.

– Detta är ett viktigt mål då det gäller grov organiserad brottslighet som drabbar den enskilde målsäganden hårt, säger Anna Palmqvist, kammaråklagare på Internationella åklagarkammaren.

Äldre personer

Lurendrejarna ska ha ringt upp företag och påstått att de varit bundna av abonnemang avseende ”företagspresentationer på internet”. De har främst riktat in sig mot äldre personer och enskilda firmor och det handlar om cirka 400 fullbordade brott och 700 försök till brott.

Hos en av de åtalade fann polisen två olagliga vapen – en halvautomatisk pistol och ett egentillverkat vapen samt amunition.

Malmö City rapporterar idag att det finns uppskattningsvis 400 personer i Malmö som är engagerade i bluffbolagsbranschen. Gina Kezovska är vice chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten och säger att användningen av bluffakturor ökar.

– Det är ett problem som påverkar många företagare. Gemensamma krafter från olika myndigheter är en nödvändighet för att komma åt detta, säger hon.

Fakta Bluffhärvan

 * Tre huvudmän sitter sedan januari i år häktade för grovt bedrägeri. För dem kommer åklagaren att yrka på fleråriga straff.

 * De tre centralfigurerna är 27, 22 och 21 år gamla och hemmahörande i Malmö och Helsingborg.

 * Högkvarteret för verksamheten har legat i Löddeköpinge.

 * Förutom de tre åtalas även 19 medarbetare och ”säljare” för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri.

 * De misstänkta riktade in sig på egenföretagare för att dessa inte omfattas av konsumentköplagen och inte har någon ångervecka vid telefonförsäljning.

 * Vittnen från hela landet kommer att höras via videolänk i rättegången som påbörjas den 24 oktober i Malmö tingsrätt.

Källa: Stämningsansökan (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bluffhärvan i Malmö

Mer i ämnet