Foto: arkivbild

Åter hög andel internationella studenter i Lund

Uppdaterad
Publicerad

Sju år efter att utländska studenter fick börja betala för universitetsstudier i Sverige, har det inledande tappet av studenter återhämtats. Idag är de utomeuropeiska studenterna till och med fler än före 2011.

På tisdag kommer de nya internationella studenterna till Lund på den så kallade Arrival Day.

2011 ändrades villkoren för studenter utanför EU. Svenska lärosäten fick inte längre statligt stöd för dessa studenter som

istället fick finansiera sina studier på egen hand. Det ledde till att antalet internationella studenter minskade kraftigt.

Men nu, sju år senare, har de återvänt och till och med blivit fler. Åtminstone i Lund

– Efter 2011 gick vi från 500 internationella studenter till 200, men under 2017 har vi haft fler än före omgörningen, säger Richard Stenelo, internationell chef vid Lunds universitet.

Förändringen 2011 innebar att Lunds universitet fick drygt 41 miljoner kronor mindre av staten. 2017 fick universitetet in närmare 90 miljoner kronor i avgifter från utländska studenter.

– Men vi går inte med någon vinst jämfört med tidigare eftersom att kostnaderna har ökat bland annat för marknadsföring och administration.

Lund lockar flest

2017 fortsatte Lunds universitet att vara det lärosäte i Sverige som lockar till sig flest internationella studenter och skälen är flera enligt Richard Stenelo.

– Vi är högt rankade i världen, något som har betydelse framförallt för studenter från Asien och så åker vi ju runt i världen och marknadsför vårt universitet, säger han.

Kina i topp

Flest studenter kommer från Kina följt av USA, Indien, Turkiet och Mexico.

– Att så många kommer från USA beror på att vi, tillsammans med Uppsala universitet, är de enda lärosätena där man får studera med amerikanska studielån, förklarar Rikard Stenelo som är internationell chef vid Lunds universitet.

Däremot fick de ändrade reglerna effekter för andelen studenter från fattigare länder.

– Det gäller till exempel flera afrikanska länder, Pakistan och Bangladesh säger Richard Stenelo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.