Atoosa Farahmand startade #jagär2015 för att sprida en mer positiv bild av flyktingar. Foto: Thomas Nilsson

Atoosa startade #jagär2015: ”Vill visa människorna bakom siffrorna”

Publicerad

Ett inlägg i sociala medier spred sig snabbt och blev till en internetrörelse. Atoosa Farahmand var själv asylsökande 2015 och vill uppmuntra politiker att prata positivt om hösten då drygt hundra tusen människor sökte asyl i Sverige.

– Det är hela Europa som borde ta ansvar. Men Sverige har inte skapat en positiv bild av flyktingar, därför tror jag det är viktigt att politikerna läser de här berättelserna, säger hon.

Hittills har hon samlat in drygt 1 500 berättelser från flyktingar och svenskar som engagerade sig i flyktingmottagandet 2015. De ska hon sedan lämna över till politikerna i riksdagen.

Startade som motreaktion

Frågan om Sveriges flyktingmottagande aktualiserades på nytt när Turkiets president i slutet av februari meddelade att gränsen mot Grekland öppnas.

Strax därefter gick moderaterna ut med budskapet ”Flyktingkrisen 2015 får aldrig upprepas”. En bild på moderaternas partiledare Ulf Kristersson i jaktkläder fick Atoosa Farahmand att reagera.

– Jag blev arg och ledsen. Jag bestämde att dela ett inlägg på Facebook som ett svar till honom, säger hon.

SVT har sökt Ulf Kristersson (M) som avböjer att kommentera bilden och Atoosas upplevelse av den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.