Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stina Stomby tror att det är nödvändigt att fler människor ställer om till ett mer miljömässigt hållbart sätt att leva. Foto: Petra Hultman

Folkhögskoleleverna vill leva mer hållbart: ”Enda vägen framåt”

Publicerad

En vill hjälpa andra att komma ut i naturen, en hoppas flytta ut på landet, en vill försöka bli så självförsörjande som möjligt. Ambitionsnivån skiftar, men gemensamt för kursdeltagarna på Holma Folkhögskola är att de vill leva mer hållbart och minska sina klimatavtryck.

Stina Stomby kommer troligen att ärva en gård. På Holma Folkhögskola går hon kurser i permakultur och skogsträdgårdsodling för att lära sig att ställa om till ett hållbart liv, rent praktiskt.

Drömmen är att bli självförsörjande på mat, men också att kunna sälja det hon producerar.

– Jag tror att självförsörjande är den enda vägen framåt. Kanske inte att alla är självförsörjande på alla produkter, men att vissa gör sig självförsörjande och kanske har ett överflöd som man kan dela med sig av till andra.

Startar företag som naturguide

Stina Stomby tror att det behövs fler som är producenter och inte bara konsumenter.

– För att det ska bli en livskraftig planet, funkar det inte att vi tar resurser från landsbygden, kör in dem till staden där det bara blir avfall. Vi behöver sluta det kretsloppet närmare genom att fler producerar i sin närmiljö. Det kan också vara i en stad, som till exempel stadsodlingar, säger Stina Stomby.

My Thorsén Myrenberg går kursen ”Ställ om” som handlar om att ändra sitt sätt att leva till en mer miljömässigt hållbar livsstil. I kursen ingår också entreprenörsskap. Hon håller just nu på att starta ett företag som naturguide.

– Drömmen är att försörja mig ekonomiskt genom att vara i naturen. Jag brinner för att inspirera andra att komma ut i naturen. I det moderna samhället är vi väldigt frånkopplade från naturen och vad vi äter, säger My Thorsén Myrenberg.

Svårt bli helt självförsörjande

Kursen ”Ställ om” går också Jesper Appelgren som vill få inspiration att leva på ett sätt som ger ett mindre klimatavtryck. Men hur drömmen ser ut, har han inte riktigt klart för sig än.

– Förmodligen vill jag bo på landet, odla grönsaker och blir lite mer självförsörjande, säger han.

– Jag har förstått att det är väldigt svårt att bli helt självförsörjande, men man behöver ju inte skärma av sig helt från samhället. Det finns olika vägar och möjligheter att hitta sitt sätt att leva mer hållbart på, gärna tillsammans med andra, säger Jesper Appelgren

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer