Holma Folkhögskola i Höör erbjuder flera olika kurser med inriktning på miljö och hållbarhet. Foto: Petra Hultman

Växande intresse för självförsörjande på Holma Folkhögskola

Publicerad

Drömmen om att bli mer självförsörjande lockar elever till Holma Folkhögskola utanför Höör. Sedan folkhögskolan startade för fyra år sen har över 1000 elever gått olika kurser för att lära sig leva mer hållbart.

Folkhögskolan erbjuder kurser med inriktning på miljö och hållbarhet, ofta med fokus på det praktiska.

– Hit söker sig de som känner att de vill vara en del av en lösning på många av de problem vi ser idag med förlust av biologisk mångfald och klimatförändringar, säger Jonas Wilson, biträdande rektor på Holma Folkhögskola.

Ser början på en ny grön våg

På en av kurserna, ”Ställ om”, får eleverna bland annat lära sig att bli mer självförsörjande och entrepenörsskap. Och många kommer med drömmen att bli leva på det man själv odlar och skapar.

– De flesta inser att självförsörjande är nåt att sträva efter men att det är svårt, och man vill göra det tillsammans med andra. Att vara helt självförsörjande är hårt arbete, säger Jesper Wilson.

– Men om många människor tar små steg mot självförsörjande, kan det göra stor skillnad.

En ny grön våg

Jesper Wilson ser början på en ny grön våg. Flera tidigare kursdeltagare har investerat i en egen gård på landet eller startad startat egen verksamhet.

– Jag ser det redan här i mellanskåne, men också på andra håll i Sverige att många vill gå den här vägen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.