Folkhälsovetaren ser risker med att spara på maten för de äldre. Foto: SVT

Dietisten: ”Att snåla på maten kan bli dyrt i längden”

Uppdaterad
Publicerad

När Trelleborgs kommun vill spara pengar får dementa äldre äta filmjölk och gröt till kvällsmat. Men besparingsåtgärderna kan leda till fler fallolyckor, menar dietisten.

SVT:s inslag om äldreboendet i Trelleborg där middagen ofta består av filmjölk eller gröt har väckt starka reaktioner. Demensförbundet har riktat skarp kritik mot Trelleborgs kommun.

Dietisten och folkhälsovetaren Frida Axberg ser också problem med besparingsåtgärderna.

– Att spara in på maten blir dyrt i längden, varnar Frida Axberg.

Under sin utbildning till dietist åkte Frida Axberg till Kamerun i Afrika för att studera undernäring hos barn. När hon sen jobbade extra på ett äldreboende upptäckte hon samma undernäring hos de äldre.

– Man ser det tydligt på många av de äldre damerna, de är så tunna, nästan fågelllika. Men det är inte alls normalt att äldre ska tappa så mycket i vikt.

Tar tid att återhämta sig

Ofta innehåller måltiderna inte tillräckligt med näring i form av vitaminer, protein och järn. Järnbrist kan leda till syrebrist som in sin tur ger yrsel. Undernärda äldre löper därmed större risk att falla omkull än de som äter en näringsriktig kost.

– Så för att förebygga fallolyckor ska man inte bara kontrollera mattkanter och trösklar utan också se vad den äldre åter. Kolla i kylskåpet, uppmanar Frida Axberg.

Näringsbrist försvårar också möjligheterna att komma igen efter en olycka.

– Återhämtningen tar mycket längre tid. Om vi ens får nån återhämtning.

Just äldre behöver också en bra middag eftersom nattens många fastetimmar tär mycket mer på deras kroppar än vad de gör på yngre personer.

– För att deras kroppar ska orka upprätthålla andning och temperatur tar de ”bränsle” från muskler och från proteinet i immunförsvaret. Så kroppen bryts ner under natten om äldre inte ätit ordentligt före sänggåendet.

Kan leda till ökade kostnader

Även sår tar längre tid att läka om patienten är undernärd, påpekar Frida Axberg, som ofta föreläser för undersköterskor och sjuksköterskor om matens betydelse för äldre.

Hon är övertygad om det inte ”lönar” sig för kommuner att spara in på maten till de äldre.

– En höftledsfraktur efter ett fall kostar samhället över 200.000 kronor. Så i förlängningen leder undernäring bara till ökade kostnader i form av sjukhusvistelser, rehabilitering och fler anställda.

Maten borde vara ett glädjeämne för de äldre, säger hon, måltiden ett tillfälle att samlas kring riktigt god mat.

– Den ska dofta gott, smaka gott. När maten fungerar så börjar så mycket annat också att fungera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Äldrematen i Trelleborg

Mer i ämnet